widzet

poniedziałek, 7 września 2015

Najprostsza zupa krem z cukinii w 30 minut



U nas jak zwykle prosto i smacznie. Najprostsza zupa krem z cukinii, którą zrobimy w około pół godzinki! :)


Najprostszy krem z cukinii
Przepis na około 4-5 porcji


Potrzebujemy:

- 3 niewielkie cukinie
- 3-4 małe ziemniaki
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 niewielkie różyczki brokuła (do podkreślenia koloru i smaku :)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz, sól i pieprz ziołowy do smaku
- odrobina oliwy

Prażony słonecznik i pestki dyni do podania.



Przygotowanie:
1. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę (jeżeli cukinia jest młoda nie musimy jej obierać i wydrążać pestek- kiedy jednak używamy jednej dużej cukinii z grubą skórką, wtedy lepiej ją obrać oraz wyjąć środek z pestkami). Wrzucamy to do garnka, w którym będziemy gotować zupę.

2. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do cukinii.

3. Obrany czosnek rozgniatamy płaską częścią noża, aby jego aromat się uwolnił i kroimy na mniejsze części. Również dorzucamy do garnka.

4. Cebulę podpiekamy nad ogniem bądź przysmażamy na patelni (bez oleju) - następnie kroimy w ćwiartki lub ósemki i dorzucamy do naszego garnuszka.

5. Na koniec dorzucamy kilka różyczek brokuła.

6. Wszystkie warzywa zalewamy wodą (nalewamy tyle wody, aby zakryła warzywa) i wstawiamy do gotowania. Dodajemy sól, pieprz i około łyżeczkę pieprzu ziołowego. Dolewamy kilka kropelek oliwy/oleju. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

7. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy całość na gładką masę.

8. Podajemy z prażoną dynią i słonecznikiem. Pyszka! :)

Smacznego!

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz