środa, 4 maja 2016

Baletki- domowe ciastka

 Ciastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam!


Baletki

Składniki:
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 6,5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • garść maku
  • marmolada, dżem itp
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając.
  3. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy.
  4. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
  5. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką.
  6. Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem. 
  7. Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane.
  8. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz