ZUPA GOŁĄBKOWA

20 kwi 2016
data:post.title
Dzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam.


                                                                    SKŁADNIKI :

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu, ugotowanego
  • 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew, mała pietruszka
  • 500 ml płynnego przecieru
  • 1 l bulionu
  • 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 liść lubczyku
  • koperek do posypania
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką.
  2. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
  3. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
  4. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu.
  5. Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego.


2 komentarze

  1. Słyszałam już o niej! Wygląda przepysznie i myślę, że to świetna alternatywa dla gołąbków, bo te klasycznie robione już trochę mi się znudziły :>

    OdpowiedzUsuń