Ponieważ za oknem pogoda straszy deszczem, gradem i lodowatym wiatrem, zamiast wiosennych lekkich obiadków i sałatek rządzą u nas znów zupy. Bo nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy, jak miseczka gorącej, aromatycznej zupy. Zwłaszcza, gdy po drodze z przedszkola dziecko skacze z kałuży do kałuży nonszalancko zalewając Wam spodnie aż po kolana ;)
Zupa z pora i ziemniaków to, obok minestrone, jedna z najpopularniejszych zup w Irlandii. Ja zrobiłam ją po raz pierwszy, gdy Zuzia była jeszcze dzidziusiem i od tamtej pory u nas też gości regularnie, dzielnie walcząc o laur naszej ulubionej z rosołem oraz moją osobistą faworytką – zupą z czerwonej soczewicy.
Ta zupa krem to idealny szybki obiad nie tylko na zimne, wietrzne dni. Ponieważ jej przygotowanie zajmuje zaledwie nieco ponad pół godziny i wymaga zaledwie kilku składników, sprawdzi się świetnie, gdy zwyczajnie nie macie czasu lub ochoty na stanie w kuchni przez pół dnia. Nie wiem jak Wy, ale ja mam tak często ;P
Zupa porowo-ziemniaczana jest delikatna w smaku, co bardzo odpowiada zwłaszcza maluchom. Zuzia gardziła przecierami ze słoiczków, więc tego typu zupki ratowały mnie, gdy trzeba ją było czymś nakarmić. Do dziś ze smakiem zjada nawet dwie porcje :)
Chociaż najczęściej tego typu zupy podaje się ze śmietaną, tu zdecydowanie polecam Wam dodatek jogurtu naturalnego. Jego kwaskowaty smak idealnie pasuje do kremu z pora i ziemniaków. Do tego grzanki lub po prostu kawałek bagietki bądź pajdka chleba i sycący, rozgrzewający obiad gotowy :)
Polecam :)
*przepis Jamiego Olivera z „Jamie’s Ministry of Food”
Składniki (porcja na około 6 osób):
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 400g porów
- 2 ząbki czosnku
- 400g ziemniaków
- 3 – 4 łyżki oliwy
- około 2 litry bulionu (z kurczaka lub warzywny, jeśli wolicie) bądź 2 dobrej jakości kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wrzątku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana oraz grzanki lub chleb do podania
Wykonanie:
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Pokrój też seler. Cebulę obierz i z grubsza posiekaj. Pory (po usunięciu konców i bardzo dokładnym umyciu) rozetnij wzdłuż na pół i pokrój na plastry o grubości około 1cm. Obierz i posiekaj czosnek.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa i duś po uchyloną nieco przykrywką przez około 10 minut, mieszając regularnie drewnianą łyżką. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kosteczkę.
Gdy marchewki zmiękną nieco, a pory i cebula zaczną się leciutko rumienić, dodaj bulion oraz ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez kolejne 10 – 12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę podawaj zblendowaną, z kleksem jogurtu i pieczywem.
Smacznego :)
Mmm…mniam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pycha! Uwielbiam zupy-kremy, a zupę z pora odkryłam ostatnio :) Super, że mogę znaleźć również wariacje mojej podstawowej zupy ;)
PolubieniePolubienie
Tak, na tą zupę jest sporo różnych sposobów, chociaż ja muszę przyznać, że pozostaję wierna Jamiemu i nawet nie eksperymentuje. Ta zupka pasuje całej naszej trójce idealnie, więc nie czuję potrzeby. Nie naprawiaj tego, co nie zepsute, jak mawiają ;)
Pozdrawiam serdecznie :-)
PolubieniePolubienie
Dobre jest również kakao.
http://arturtopolski.pl/wlasciwosci-kakao-zdrowie/
PolubieniePolubienie
Uwielbiam krem porowy <3 Robiłam podobny!
PolubieniePolubienie