Zupy

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana…

zupa porowo-ziemnaczana, zupa krem z ziemniaków, zupa z pora

Ponieważ za oknem pogoda straszy deszczem, gradem i lodowatym wiatrem, zamiast wiosennych lekkich obiadków i sałatek rządzą u nas znów zupy. Bo nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy, jak miseczka gorącej, aromatycznej zupy. Zwłaszcza, gdy po drodze z przedszkola dziecko skacze z kałuży do kałuży nonszalancko zalewając Wam spodnie aż po kolana ;)

Zupa z pora i ziemniaków to, obok minestrone, jedna z najpopularniejszych zup w Irlandii. Ja zrobiłam ją po raz pierwszy, gdy Zuzia była jeszcze dzidziusiem i od tamtej pory u nas też gości regularnie, dzielnie walcząc o laur naszej ulubionej z rosołem oraz moją osobistą faworytką – zupą z czerwonej soczewicy

Ta zupa krem to idealny szybki obiad nie tylko na zimne, wietrzne dni. Ponieważ jej przygotowanie zajmuje zaledwie nieco ponad pół godziny i wymaga zaledwie kilku składników, sprawdzi się świetnie, gdy zwyczajnie nie macie czasu lub ochoty na stanie w kuchni przez pół dnia. Nie wiem jak Wy, ale ja mam tak często ;P

Zupa porowo-ziemniaczana jest delikatna w smaku, co bardzo odpowiada zwłaszcza maluchom. Zuzia gardziła przecierami ze słoiczków, więc tego typu zupki ratowały mnie, gdy trzeba ją było czymś nakarmić. Do dziś ze smakiem zjada nawet dwie porcje :)

Chociaż najczęściej tego typu zupy podaje się ze śmietaną, tu zdecydowanie polecam Wam dodatek jogurtu naturalnego. Jego kwaskowaty smak idealnie pasuje do kremu z pora i ziemniaków. Do tego grzanki lub po prostu kawałek bagietki bądź pajdka chleba i sycący, rozgrzewający obiad gotowy :)

Polecam :)

*przepis Jamiego Olivera z „Jamie’s Ministry of Food”

Składniki (porcja na około 6 osób):

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 400g porów
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g ziemniaków
  • 3 – 4  łyżki oliwy
  • około 2 litry bulionu (z kurczaka lub warzywny, jeśli wolicie) bądź 2 dobrej jakości kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wrzątku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana oraz grzanki lub chleb do podania

Wykonanie:

Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Pokrój też seler. Cebulę obierz i z grubsza posiekaj. Pory (po usunięciu konców i bardzo dokładnym umyciu) rozetnij wzdłuż na pół i pokrój na plastry o grubości około 1cm. Obierz i posiekaj czosnek.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa i duś po uchyloną nieco przykrywką przez około 10 minut, mieszając regularnie drewnianą łyżką. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kosteczkę.

Gdy marchewki zmiękną nieco, a pory i cebula zaczną się leciutko rumienić, dodaj bulion oraz ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez kolejne 10 – 12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę podawaj zblendowaną, z kleksem jogurtu i pieczywem.

Smacznego :)

 

5 myśli na temat “Kremowa zupa porowo-ziemniaczana…

    1. Tak, na tą zupę jest sporo różnych sposobów, chociaż ja muszę przyznać, że pozostaję wierna Jamiemu i nawet nie eksperymentuje. Ta zupka pasuje całej naszej trójce idealnie, więc nie czuję potrzeby. Nie naprawiaj tego, co nie zepsute, jak mawiają ;)
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Polubienie

Dodaj komentarz