sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem

1 komentarz

Znacie sushi? Lubicie sushi? Tak? 🙂 To bardzo dobrze, bo dzisiejsze sushi bowl, to ekspresowa wersja tego japońskiego specjału. Dużo prostsza w przygotowaniu, a jednak tak samo pyszna. A co jest najfajniejsze? Że można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, a surową rybę zastąpić upieczoną!

Przejdź prosto do przepisu

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Danie to szczególnie dobrze smakuje na wiosnę, gdy dodamy młodej marchewki, rzodkiewki i ogórka. Niestety w Nicei nie można dostać ogórków gruntowych, a takie pewnie były by najlepsze, bo są najbardziej chrupiące!

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Jaki ryż najlepszy do sushi bowl?

Użyłam basmati brązowy, ale nada się każdy: krótkoziarnisty, jaśminowy, czarny… W zasadzie można też ryż zastąpić np. kaszą jaglaną, jak ktoś woli !

sushi bowl, czyli micha z rybą i ryżem

Ryż najlepiej gotować metodą absorpcji, ponieważ nie odlewamy w ten sposób cennych minerałów  i wychodzi zwyczajnie smaczniejszy.

Jeśli nie wiesz co to znaczy, tutaj znajdziesz krótki poradnik. Ja dodatkowo jeszcze moczę ryż przez ok. pół godziny po opłukaniu, jednak bardziej chodzi mi o zasadę.

  • Ryż basmati jasny oraz krótkoziarnisty wychodzi idealnie z podanej instrukcji (po wstępnym moczeniu).
  • Ryż basmati brązowy gotowałam w 1,4 ilości wody przez 25 minut (ale lubię, żeby był al dente).

sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 300 g łososia
  • ¾ - 1 szklanka ryżu
  • 1 awokado
  • 1-2 marchewki
  • 2 garści rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • sezam, zielona cebulka i ew. nori do posypania
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego* + 2 łyżki wody, łyżeczka miodu, trochę soku z limonki lub cytryny, opcjonalnie trochę wasabi
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować. Trochę lub całkowicie ostudzić. Powyżej link do gotowania ryżu metodą absorpcji.
  2. Marchewki obrać i obieraczką utworzyć wstążki.
  3. Rzodkiewki, ogórka umyć i cienko pokroić.
  4. Miąższ awokado wybrać łyżką i pokroić.
  5. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Rybę dobrze opłukać, osuszyć i pokroić. Opcjonalnie można ją zamarynować w części sosu, a nawet upiec na patelni posmarowanej masłem (chwileczkę, do ścięcia).
  7. W miskach rozłożyć ciepły lub ostudzony ryż, warzywa, rybę, polać sosem i posypać sezamem, pokrojoną zieloną cebulką i ew. nori.
  8. Moje preferencje: ostudzony ryż z surową rybą.
Uwagi
*Jeśli sos sojowy jest bardzo intensywny, 1 łyżkę można zastąpić wodą.

Mój ulubiony sos sojowy to Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Można go kupić np. na allegro.

Kikkoman-less-salt-1-ltr

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. Kraina Sosny

    Wygląda bajecznie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]