KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Dodano: 2016-04-06

Pani Ewa Bartnik zajmuje się tworzeniem i zdobieniem ciast i tortów. Specjalnie dla klientów AleDobre.pl opisała, jak efektownie, ale w prosty sposób, udekorować tort komunijny. Wiadomo, że to wyjątkowa okazja dla dziecka i rodziców, warto więc uświetnić ten dzień specjalnym ciastem, który podkreśli wagę I Komunii Św. Zapraszamy do lektury :)


Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Moja propozycja to piętrowy, bogato zdobiony kwiatami tort, który wystarczy na przyjęcie dla ok. 30 osób (powinno nawet coś zostać...). Jeśli wydaje Wam się, że takie torty mogą zrobić tylko profesjonaliści z najlepszych cukierni, to jesteście w błędzie :) Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę fantazji, kilka foremek oraz dobrej jakości masa cukrowa (lukier plastyczny). O ile fantazję i cierpliwość musicie znaleźć w sobie, to o resztę nie musicie się martwić - bo to wszystko ma dla Was AleDobre.pl.

Dekoracja będzie pasować praktycznie do każdego rodzaju tortu, ale warto pamiętać o kilku rzeczach:
  • łatwiej udekorować lukrem tort, który jest zrobiony z ciasta z dodatkiem masła (ucierane), niż z lekkiego biszkoptu, który może tracić kształt;
  • tort może być przełożony dowolnym kremem, ale jego wierzch i boki muszą być szczelnie pokryte kremem maślanym - inaczej masa cukrowa nie będzie się trzymać; pamiętajcie też, aby nie używać zbyt rzadkich mas, które mogą wypływać i przesiąkać przez dekorację

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej
Tort na zdjęciu składa się z dwóch pięter - dolne przygotowane na bazie ciasta upieczonego w tortownicy o średnicy 24 cm, górne - 20 cm.

Dekoracja krok po kroku
  1. Każde piętro tortu przygotujcie osobno, pamiętając o tym, aby było szczelnie pokryte kremem maślanym. Przed dekorowaniem, dobrze jest torty trochę schłodzić, aby masa nie rozpuszczała się i nie 'brudziła' białego lukru.
  2. Białą masę cukrową (ok. 1 kg) zagniećcie i wyłóżcie na matę silikonową posypaną cukrem pudrem.
  3. Masę rozwałkujcie równomiernie do grubości ok. 4-5 mm (najlepiej długim, plastikowym wałkiem) w kształt koła (równe wałkowanie ułatwiają okręgi narysowane na stolnicy). Pamiętajci, że koło musi być sporo większe od tortu, tak aby lukier pokrył również jego boki.
  4. Delikatnie przenieście rozwałkowaną masę na dolne piętro tortu, ułożone uprzednio na tekturowym podkładzie.
  5. Teraz trzeba lukier dokładnie przykleić - zaczynając od środka tortu, rękami lekko dociskajcie i wygładzajcie lukier, kierując się ku brzegom, na końcu wymodelujcie boki. Cały czas należy pilnować, aby masa się nie fałdowała oraz żeby nie powstały pęcherze powietrza.*
  6. Następnie ostrym nożem należy odciąć resztę lukru. Jeśli jest częściowo zabrudzony kremem maślanym - odetnijcie te części, a pozostałą, czystą masę ponownie zagniećcie na stolnicy.
  7. Na dolne piętro, które jest już pokryte masą cukrową, ułóżcie drugi, mniejszy tort. Pozostałą masę cukrową (w razie, gdyby było za mało, trzeba jej nieco dołożyć) rozwałkujcie na kształt koła i pokryjcie nią górne piętro tortu. Pozostałą masę znowu trzeba odciąć.
  8. Podczas pokrywania tortu masą, miejsce odcięcia lukru z reguły wychodzi trochę nierówno. Aby tort prezentował się elegancko, dobrze jest te miejsca udekorować - w moim torcie użyłam w tym celu kuleczek ('pereł') zrobionych z resztek masy cukrowej. Kuleczki robi się bardzo łatwo - tak samo, jak z plasteliny. Trzeba tylko pilnować, żeby miały mniej więcej równą wielkość.
  9. Aby kuleczki nie odpadały od tortu, najlepiej przykleić je przy pomocy kleju do ozdób z masy cukrowej (możecie w tym celu użyć też lukru królewskiego).
  10. Pora wyciąć Hostię, która będzie centralną ozdobą tortu. Nie jest to trudne - wystarczy zwykła, okrągła foremka (w razie jej braku może być to szklanka). Kółko przyklejcie na środku górnego piętra tortu przy pomocy jadalnego kleju. Podobnie przygotowane wcześniej litery.**
  11. Teraz ułóżcie na torcie dekorację z kwiatów (wcześniej przygotowanych lub po prostu kupionych, gotowych)***. Ja większe kwiaty (róże), wkładam na wykałaczkach. Mniejsze - niezapominajki i drobne listki - przyklejam klejem jadalnym. Tak przygotowana dekoracja jest stabilna i bardzo trwała.****
  12. Ostatni etap to przyklejenie napisu (z wcześniej przygotowanych, podsuszonych liter).

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

* Jeśli nie uda się równomiernie przykleić lukru do boków - nie jest to powód do paniki! Jeśli pojawią się jakiekolwiek pęknięcia albo pofałdowania, w dalszych etapach pracy można zatuszować je, przyklejając na nie kwiaty, listki lub perełki.

** Litery na moim torcie były przygotowane bez użycia żadnych narzędzi: małe kawałeczki masy cukrowej formowałam w rękach jak plastelinę, na kształt cienkich wałeczków. Następnie formowałam z nich litery, które układałam na papier do pieczenia i odłożyłam do wyschnięcia na kilka godzin. Wysuszone litery przykleiłam do tortu przy pomocy kleju jadalnego. Aha... jeśli litery Wam się połamią, nie panikujcie! Układajcie je na torcie 'po kawałku', smarując przy tym delikatnie klejem - pęknięcia nie będą potem w ogóle widoczne. Jeśli chcecie sobie ułatwić przygotowanie liter - możecie wykorzystać gotowe szablony do masy cukrowej, dostępne w AleDobre.pl

*** Jeśli chcecie przygotować kwiaty samodzielnie, musicie się za to zabrać kilka dni przed wykonaniem tortu, bo muszą dobrze wyschnąć.
a) Niezapominajki robi się bardzo łatwo, potrzebna będzie tylko mała foremka w kształcie kwiatka, masa cukrowa, pręciki i klej:
  • pręciki przetnijcie na pół, tak aby na każdym sznureczku mieć mieć kulkę z jednej strony
  • z rozwałkowanej dość cienko masy cukrowej wykrujcie kwiatki, przy użyciu najmniejszej foremki, każdy płatek modelujcie przy użyciu narzędzia zakończonego małą kulką
  • w każdy kwiatek wetknijcie pręcik, lekko posmarowany klejem jadalnym - tak, aby główka pręcika stanowiła środek kwiatka
  • odłóżcie do wyschnięcia na papierze do pieczenia 'do góry nogami'

b) róże są trochę bardziej skomplikowane, bo wymagają pracy etapami:
  • najpierw pączki - z masy cukrowej należy uformować 'łezki', które trzeba włożyć na wykałaczki posmarowane klejem. Odłóżcie, aby przeschły
  • drugi etap to pierwsza warstwa płatków: z masy cukrowej wykrójcie elementy foremką w kształcie małego lub średniego kwiatka. Płatki dodatkowo rozetnijcie nożykiem, tak aby można było je później dowolnie modelować
  • każdy płatek z osobna trzeba wymodelować przy brzegach, przy pomocy narzędzia zakończonego kulką
  • następnie 'kwiatek' trzeba podłożyć od spodu na posmarowany klejem, wcześnie przygotowany pączek
  • należy przyklejać płatek po płatku, formując na kształt kwiatu róży
  • odstawcie do wyschnięcia (dobrze jest wbić wykałaczki w coś stałego np. w styropian)
  • następnie przygotujcie w ten sam sposób jeszcze 1 -2 warstwy - zależy od tego, jak bardzo rozwinięte róże chcecie mieć. Ja lubię kiedy w bukiecie są róże o różnych stadiach rozkwitu, dlatego zawsze przygotowuję mniej i bardziej rozwinięte oraz kilka pączków
  • na koniec kielich- czyli zielona 'korona', którą trzeba przykleić od spodu. Ona pięknie wykończy kwiat

 Ostatnia faza przygotowań to liście - najlepiej wyciąć ich dużo, większych i mniejszych, tak aby pięknie dopełniły dekorację. Jeśli chcecie sobie ułatwić późniejsze krojenie tortu - można dekoracje przygotować osobno, np. na elementach ze styropianu, pokrytych lukrem plastycznym. Potem taki stroik/bukiecik cukrowy w całości się zdejmuje i można wygodnie kroić tort. Ja z reguły kwiaty wbijam pojedynczo, bo dzieci uwielbiają je wyciągać z tortu i zjadać :)

Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Przydatne produkty

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka