sobota, 9 kwietnia 2016

Marysieńka

Pięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :)


Marysieńka

Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto orzechowe:
  • 250g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy
  • 5 żółtek
  • 170g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g miękkiego masła
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty.
  2. Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wszystko pomieszać z ubitymi białkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch wyrównać.Piec przez 30 minut w 180'C do zarumienienia.
  3. Krem: Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wymieszać z cukrami i ekstraktem. Zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mąki z żółtkami i ugotować budyń. Mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Ubić miękkie masło na gładką masę, dodawać małymi porcjami budyń. Zmiksować na małych obrotach miksera. 
  4. Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao  i dokładnie wymieszać. 
  5. Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową. 
Gotowe!

4 komentarze:

  1. chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego ciasta ;) wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś go piekłam, jest bardzo smaczne. Pięknie Ci się upiekło!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak rekompensuje pracę :) Dziękuje za miłe słowa :) pozdrawiam,

      Usuń

Dodaj swój komentarz