Przepis zawiera lokowanie produktu

» Przepisy » Kuchnie narodowe » Chińska » Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne

Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne


  
1 5 5 9
2016-03-17
40 minut
łatwe
Porcje: 12 sajgonek
Kuchnia chińska
Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne

Jeśli myślisz, że przygotowania sajgonek jest trudne lub czasochłonne, to zaraz zmienisz zdanie :) Bo to jest raczej szybkie i mało skomplikowane. Wszystkie czynności poza zwijaniem ruloników z papieru ryżowego, który lubi się nieco kleić do wszystkiego, poza nadzieniem, jest bajkowo łatwe :)

I mówię Ci, pieczone, a nie smażone są smaczniejsze! Poważnie, kitu nie wciskam - bo nie ociekają tłuszczem, smak nadzienia jest bogaty i wyraźny (mimo, że nie dodaję do niego czosnku).

Ile czasu zajmuje przygotowanie nadzienia? Nie cały kwadrans - no jak to? - się pytasz? A obieranie, krojenie i siekanie to co? No to ja Ci odpowiadam - zamiast tego jest otwieranie i wysypanie z paczki świetnej mieszanki chińkiej Hortex - jest w niej wszystko, czego potrzeba, by przygotować pyszne nadzienie do sajgonek, łącznie z grzybami mun i kiełkami.
Lubię bardzo tę mieszankę, bo jest świetnie skomponowana, warzywa są wyjątkowo dobrej jakości, a oszczędność czasu podczas przygotowania azjatyckich dań (bo można z niej ugotować wiele smakowitości) po prostu bezcenna :)
To jak? Namówiłem Cię na domowe sajgonki? Kolorowe i zdrowe, bo PIECZONE!


Składniki na sajgonki pieczone, nie smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw

opakowanie mieszanki chińskiej Hortex (450 g)
5 dag cienkiego makaronu ryżowego
2 jajka
2 dymki
12 arkuszy papieru ryżowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (ale nie jest absolutnie niezbędny)
2 łyżki sosu ostrygowego
świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek oleju

do podania:
kiełki (takie, jakie lubisz najbardziej)
gotowy sos słodko-kwaśny
2 łyżki nasion sezamu

Przygotowanie dania sajgonki pieczone, nie smażone - przepyszne i

... zdrowe, bo pełne warzyw

  1. Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.
  2. Jajka wymieszaj z dwoma łyżkami wody. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, aż się zetnie. Przewróć na drugą stronę (omlet jest delikatny, więc podczas przewracania może się rozpaść - co mi się właśnie przydarzyło, ale to nie ma znaczenia) i smaż, aż lekko się przyrumieni.
  3. Patelnię z omletem zdejmij z ognia, a omlet poszarp łyżką na drobne kawałki (możesz go też przełożyć na deskę i posiekać nożem).
  4. Dymkę pokrój na małe kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj zamrożoną mieszanką chińską Hortex i smaż na dużym ogniu, często mieszając przez 7-8 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  6. Do warzyw dodaj odsączony i pocięty nożyczkami na krótkie kawałki makaron. Wlej sos sojowy, rybny oraz ostrygowy. Dopraw pieprzem, smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę.
  7. Zestaw z ognia, dodaj kawałki omleta oraz dymkę, wymieszaj.
  8. Każdy kawałek papieru ryżowego mocz przez kilka chwil w zimnej wodzie, rozkładaj na desce, nałóż dwie łyżki nadzienia i zwijaj w ruloniki.
  9. Sajgonki ułóż na blasze wysmarowanej łyżką oleju. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 10 minut, wyjmij, sajgonki przewróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.
  10. Podawaj gorące z sosem słodko-kwaśnym. A jak je posypiesz sezamem, będą jeszcze pyszniejsze :)


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 1

Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 2

Jajka wymieszaj z dwoma łyżkami wody. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, aż się zetnie.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 3

Patelnię z omletem zdejmij z ognia, a omlet poszarp łyżką na drobne kawałki (możesz go też przełożyć na deskę i posiekać nożem).


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 4

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj zamrożoną mieszanką chińską Hortex.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 5

Smaż na dużym ogniu, często mieszając przez 7-8 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 6

Do warzyw dodaj odsączony i pocięty nożyczkami na krótkie kawałki makaron. Wlej sos sojowy, rybny oraz ostrygowy.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 7

Dopraw pieprzem, smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 8

Zestaw z ognia, dodaj kawałki omleta oraz dymkę.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 9

Wymieszaj.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 10

Każdy kawałek papieru ryżowego mocz przez kilka chwil w zimnej wodzie, rozkładaj na desce, nałóż dwie łyżki nadzienia i zwijaj w ruloniki.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 11

Sajgonki ułóż na blasze wysmarowanej łyżką oleju. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 10 minut.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 12

Wyjmij, sajgonki przewróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.


Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - etap 13

Podawaj gorące z sosem słodko-kwaśnym. A jak je posypiesz sezamem, będą jeszcze pyszniejsze :)


Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Sajgonki pieczone, NIE smażone - przepyszne i zdrowe, bo pełne warzyw - komentarze

~Rafał
~Rafał
15.04.2022 15:16
Czy zamiast mrożonej "Hortex - mieszanka chińska" można użyć świeżych warzyw?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
16.04.2022 10:05
Hej Rafał, oczywiście można :)
SylwiaR
SylwiaR
6.07.2021 16:46
Polecam
~Mythia
~Mythia
5.05.2019 17:26
Rewelacja. Zrobione, sprawdzone. Moje ulubione sajgonki. Starcza ich na pełną typową blachę do piekarnika. Faktycznie, dzięki temu, że nie ociekają tłuszczem są smaczniejsze od standardowych.
~Władzia
~Władzia
16.12.2018 07:44
Grzes sajgobkiwyszły super dziękuje
~Władzia
~Władzia
10.12.2018 12:21
Grześ a moge zamrozić pieczone sajgonki
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
10.12.2018 17:26
Hej Władzia :) Zasada jest taka, że mrożonych rzeczy raczej nie zamraża się drugi raz, nawet po pieczeniu :)
~Kamil
~Kamil
16.04.2018 08:41
No dobra, a jak papier ryzowy sajgonek peka w piekarniku?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
16.04.2018 15:11
Hej Kamil :) Widocznie papier nie był dokładnie nawilżony. Ale popękanie moim zdaniem smaku nie zmienia :)