czwartek, 24 marca 2016

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z brzoskwiniami

Chyba każdy lubi jak coś samo się robi. Takie właśnie jest to ciasto. Wystarczy składniki ułożyć w misce w odpowiedniej kolejności, odczekać, upiec i ciasto gotowe. Może to właśnie ciasto znajdzie się na waszym wielkanocnym stole? U mnie zamiast kruszonki brzoskwinie. Pychotka



Składniki:
  • 100g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 rozbełtane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej przesianej
  • szczypta soli
Składniki kruszonki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania: 
  1. Podane składniki w kolejności tak jak napisałam wsypujemy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny. Można też zostawić na całą noc w lodówce i rano upiec ciasto.
  2. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki).
  3. Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką.
  4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując je na płasko. Ciasto będzie gęste ale płynne.
  5. Posypujemy kruszonką ( wystarczy w rękach rozgniatać odrywane kawałki, nie trzeba tarkować) lub układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki.
  6. Pieczemy ok godziny 180 st. C do zrumienienia. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...