poniedziałek, 21 marca 2016

Ryba z ananasem i curry

Jeżeli takiej przygotowanej rybki nie znacie, koniecznie spróbujcie. Ananas oraz curry nadają jej lekko orientalnego smaku. Niezastąpiona na wszelkie uroczystości, może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno. Pychotka


Składniki:
  • 1 kg filetów z morszczuka
  • olej
Panierka: 
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól 
  • pieprz
 Sos:
  • 1 szkl. bulionu z jednej kostki
  • puszka ananasów
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2-5 łyżek magii
  • 8 marchwi
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka curry 
  • 2 łyżki octu
  • łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
  1. Składniki panierki zmiksować. Rybę pokroić na części, obtoczyć w panierce i smażyć na oleju na złoty kolor.
  2. Tartą marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości.
  3. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną.
  4. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu.
  5. Rybę podawać z sosem na gorąco lub na zimno.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...