Babka jaglana z cukinią bez cukru (wegańska)

Babka jaglana z cukinią bez cukru (wegańska)
drukuj

Pewnie większość z Was trafiła kiedyś na przepis na słodkie ciasto z dodatkiem warzyw np. buraków czy fasoli. Z fasoli piekłam i rzeczywiście jest fajne. Ale dzisiaj nie o fasoli, lecz o cukinii, a bardziej precyzyjnie o cieście z jej dodatkiem. Przepis na babkę jaglaną z cukinią bez cukru to mój ostatni „eksperyment”. Bardzo udany, babka zniknęła wciągu jednego dnia. Skąd pomysł na ciasto z cukinią? Nie lubię marnowania żywności. Zostało mi pół cukinii po przygotowaniu obiadu i zastanawiałam się co z niej przygotować. Chwila namysłu i babka jaglana z cukinią bez cukru (wegańska) rumieniła się w piekarniku. 

Cukinia obecna jest w mojej kuchni bardzo często. Przygotowuję z jej udziałem zupy, sałatki, dodaję do kaszy, lecza, gulaszu. Lubię eksperymentować, stąd cukinia w roli głównej w cieście. Mój cukrzyk nie wiedział, że je ciasto z cukinią.

Ja: Smakuje Ci?

Cukrzyk: Tak, fajne.

Ja: Wiesz co jest w środku?

Cukrzyk: Nie, ale jest dobre.

Ja: w babce jest cukinia 🙂

Cukrzyk: Tak? Nie czuć jej? Dobra jest:-)

Babka jest słodka bez cukru, wilgotna dzięki cukinii. Ma ładny kolor.

Dodatkowo jest bez:

  • mleka
  • jaj
  • cukru
  • glutenu
  • pszenicy

Moim celem było upieczenie słodkiego ciasta bez cukru, mleka i jaj, aby alergik i cukrzyk mogli jeść to samo :-). Zamiast jajka użyłam mielonego siemienia lnianego. Jeżeli chcecie dodać jajko do ciasta to w przepisie jest na ten temat. Głównymi składnikami baby jest mąka jaglana i cukinia. Przypadkowo wyszło wegańskie bez glutenu i pszenicy.   To chyba dobrze, bo z przepisu mogą skorzystać osoby, które unikają w diecie glutenu, pszenicy.

Moi drodzy czytajcie przepis i eksperymentujcie.

Babka jaglana z cukinią bez cukru

(wegańska)

Ilość porcji: 16 kawałków

1 kawałek to:
WW = 0.86, WBT = 0.69, kcal = 103.56, węglowodany = 9.41g, błonnik = 0.82g, białko = 1.49g, tłuszcz = 6.99g, 
Suma wymienników (WM) = 1.55, W tym procent WBT = 44

Składniki

  • 2 łyżki (20g) siemienia lnianego mielonego + ½ szklanki gorącej wody lub 1 jajo
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ cukinii ze skórą (ok 250g) startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 szklanka mąki jaglanej (160g) lub zmielonej suchej kaszy jaglanej
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny lub całej limonki (30ml)
  • ½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego
  • 3 łyżki (30g) ksylitolu lub erytrolu

Do ozdobienia:

  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (niesłodzonej)
  • Kilka orzechów nerkowca

Wykonanie

  1. Siemię lniane zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Jeżeli użyjecie jajka pomińcie ten etap.
  2. Mąkę jaglaną, sodę, ksylitol/erytrol wymieszać w jednej misce.
  3. W osobnej misce połączyć sok z cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, siemię lniane lub jajko.
  4. Mokre składniki wymieszać z mokrymi.
  5. Na koniec dodać cukinię i wszystko zmiksować na gładką masę.
  6. Formę na babkę wysmarować dokładnie olejem np. kokosowym, wlać ciasto.
  7. Piec ok 60 minut w temp. 180 st C do suchego patyczka, program pieczenia góra-dół
  8.  Ok 50 minuty pieczenia sprawdzić stopień upieczenia ciasta patyczkiem. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Babka jaglana z cukinią bez cukru (wegańska)
Babka jaglana z cukinią bez cukru (wegańska)