sobota, 12 stycznia 2013

Galantyna

Składniki:

  • 2 golonki,
  • 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny),
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 4 jajka,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:
 
    Do garnka wkładamy umyte golonki oraz nogi świńskie. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy plasterki ugotowanych jajek, natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę marchewkę Na to układamy kawałki ugotowanej golonki. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

3 komentarze:

  1. Ja mam z tym problem, bo uwielbiam, a u mnie w domu nikt tego nie jada :( czasem z siostrą sobie zrobimy.

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla moich rodziców :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń