Babka migdałowa

Ta babka pachniała mi z ekranu jak tylko zobaczyłam ją na blogu Moje Wypieki. A że wypieki stamtąd zawsze mi się udają, to postanowiłam jak najszybciej ją upiec. Jest idealna na Wielkanoc, ale myślę, że po Świętach też sobie ją upiekę, bo jest naprawdę przepyszna :) 





Składniki:

200 g masła lub dobrej magraryny
180 g cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę aromatu migdałowego
lukier*
50 g migdałów w kawałkach

Wykonanie:

Zmiksować masło z cukrem na jasną puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
Dodać aromat migdałowy.
Mąkę przesiać. Dodać proszek i zmielone migdały. 
Do masy maślanej dodawać partiami mąkę z proszkiem i migdałami.
Wymieszać delikatnie do połączenia składników. 
Formę na babkę**(wielkość około 1 litra) wysmarować masłem (chyba że masz silikonową) i wylać do niej ciasto. 
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Po tym czasie wystawić z piekarnika i przestudzić. 
Zimną babkę polukrować i posypać kawałkami migdałów.

SMACZNEGO :)


*lukier robię wsypując około szklanki cukru pudru do miseczki i dodaję kilka łyżek soku z cytryny (zaczynam od jednej, mieszam i sprawdzam, czy wystarczy, jeśli stwierdzam, że jest za gęsty, to dodaję jeszcze trochę). Oczywiście jeśli masz lepszy i sprawdzony przepis wykorzystaj go :)
** Jeśli masz większą formę, po prostu proporcjonalnie zwiększ ilość składników i wydłuż czas pieczenia (jak zwykle do suchego patyczka)


Przepis dodaję do akcji:


Babki Wielkanocne 2015 i Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

Prześlij komentarz