Por to jedno z moich ulubionych warzyw.
Bardzo lubię jego ostry, wyrazisty smak w surówkach,
który dodatkowo świetnie podbija kwaśne jabłko.
Równie dobrze smakuje też duszony, który z odrobiną masła
zamienia się niemal w delikatny krem.
Tą drugą postać wykorzystałam dziś jako bazę nadzienia do naleśników,
a całość dopełniłam szynką parmeńską i wiórkami parmezanu.
Naleśniki krótko zapiekłam i podałam ze szklanką zimnego piwa.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ok. 1 i 3/4 szklanki mąki
farsz:
- 300 g pora
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
ponadto:
- opakowanie szynki parmeńskiej (80 g)
- świeżo starty parmezan
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut.
Na patelni teflonowej smażyć naleśniki (przed wylaniem pierwszej porcji patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju).
Ciemną część pora odciąć. Pozostałą część pokroić w dosyć cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić pora. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8 minut. Por powinien ładnie się zeszklić ale nie zbrązowieć. Pod koniec smażenia posolić i doprawić pieprzem ( soli dodawajcie bardzo ostrożnie, będą jeszcze słone dodatki).
Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. obficie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Naleśniki zwinąć.
Przed podaniem krótko zapiec w piekarniku.
Smacznego 🙂
Dalia 2016/03/17 10:59:16
Jakie to było pyszne i treściwe. Dwa naleśniki i już miałam dosyć, ale skusiłam się jeszcze na jednego i kolację miałam z głowy 🙂 Bałam się pora, bo nie przepadam – ale te naleśniki to „niebo w gębie”!
Magda 2016/03/22 13:06:05
Przepis dziś wyprobowany (znaleziony juz wcześniej, por tez czekał kilka dni w lodówce hihi). Odważyłam się! Bo połączenie nalesnika i pora jak dla mnie jest nietypowe, ale. … genialne! !! Sama bym na to nie wpadła. DZIĘKI za przepis. Wrócę na pewno tutaj jeszcze ponownie.
Magda 2016/09/03 21:54:26
No i wróciłam, i to juz po raz kolejny, duszone por z pieprzem smakuje bosko! !!! W towarzystwie tej szynki, naleśnika. ..obłędnie. Jest to moje ppopisowe danie dla gości, każdy jest zaskoczony pozytywnie i nierozpoznaje smaku pora. DZIĘKI.
wedelka 2017/01/11 10:10:05
Przepyszne! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
2017/03/14 01:06:45
Witaj aguzjo 🙂 szynkę parmeńską można inną zastapic? Potrzebuję tę potrawę zrobić na czwartek, czy farsz można usmażyć w środę a w czwartek naleśniki i przełożyć , czy razem dzień wcześniej ?
aguzja 2017/03/14 09:47:31
Szynkę parmeńską można zastąpić inną szynką dojrzewajacą, np. Serrano albo szwardzwaldzką. Jednak parmeńska jest nieco delikatniejsza w smaku. Farsz można przygotować dzień wcześniej jeśli musisz.
Ewa-wschód-północ 2017/04/02 19:30:02
Naleśniki…niebo w gębie :)) ten por …wspaniały delikatny krem z szynka parmeńską oraz wiórkami parmezanu 🙂 Dziekuję serdecznie za przepis, z którego będę korzystać oraz za wiele innych :))
PolubieniePolubienie