Rotolo z pieczoną papryką i ricottą

przez Kardamonowy

Jakiś taki nijaki dzień dzisiaj. Niby się cieszę, że sobota i do woli mogę sobie pogotować, ale od rana nic mi się nie udaje. Zdjęcia też do bani, muszę jeden post pominąć. A taki fajny deser wyszedł. Pfff.
Na rotolo natknęłam się parę tygodni temu. Czego to też Włosi nie wymyślą. Muszę w końcu kupić sobie jakąś porządną książkę kucharską z kuchnią włoską. Tak ją lubię, a tak niewiele o niej wiem. Wstyd. Jeżeli możecie mi coś polecić, będę wdzięczna. Oczywiście „Wyprawę włoską Jamiego” mam, ale to pewnie mały pikuś jest. Rotolo to roladki zrobione z makaronu lasagne. Jako farszu użyłam pieczonej papryki i ricotty. Do tego sos pomidorowy i długodojrzewający ser, w tym przypadku nasz polski bursztyn. Przepyszności.



Składniki:
10 płatów makaronu lasagne
2 duże czerwone papryki
150 g sera ricotta
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
garść sera bursztyn (może być parmezan)
pół łyżeczki oregano
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
(przepis na 2 spore porcje)  

Papryki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i pieczemy w 180 stopniach do miękkości. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy na patelni. Dorzucamy do niej rozdrobiony czosnek, smażymy 1 minutę. Do patelni dolewamy passatę i ocet balsamiczny, doprawiamy oregano i solą. Całość podgrzewamy. Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie (pilnujcie ich żeby się nie skleiły), około 3 minuty, odcedzamy i odstawiamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Każdy płat lasagne smarujemy niewielką ilością ricotty, posypujemy pokrojoną w małą kostkę pieczoną papryką, rolujemy jak naleśniki. Powstały rulon kroimy na pół i układamy w naczyniu z sosem pomidorowym (tak jak na zdjęciu). Całość posypujemy długo dojrzewającym serem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.


9 komentarzy

Ania_S 8 lutego, 2015 - 12:39 am

Danie bardzo mi się podoba. Wygląda ciekawie i smakowicie 😉 A co robiłaś na deser, którego zdjęcia się nie udały :P?

Odpowiedz
Monika 8 lutego, 2015 - 12:40 am

Kaszę manną z ricottą plus mus z mango. Wrzucę, jak tylko zdjęcie mnie usatysfakcjonuje :).

Odpowiedz
O kurrrka! 12 lutego, 2015 - 11:34 am

Bardzo faje te rolki 🙂

Odpowiedz
Angie 12 lutego, 2015 - 11:34 am

Wygląda świetnie! Przyznam, że pierwszy raz widzę takie wykorzystanie makaronu lasagne i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba!: )

Odpowiedz
Asa_6niebo 12 lutego, 2015 - 11:34 am

śliczne i z pewnością bardzo smaczne

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2015 - 11:37 am

Dzięki, dziewczyny za komentarze. Będę jeszcze na pewno kiedyś kombinowała z innym nadzieniem. Czekam również na Wasze przepisy. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Unknown 26 lutego, 2015 - 1:42 pm

pozdrawiam i zapraszam do mnie: https://frankiesflavours.blog.pl/

Odpowiedz
Unknown 26 lutego, 2015 - 1:42 pm

wygląda przepięknie! niesamowicie zachęca wyglądem 🙂
również uwielbiam kuchnię włoską, a w szczególności wszystko co pomidorowe!

Odpowiedz
Monika 26 lutego, 2015 - 1:49 pm

Joanna, zaglądaj w takim razie, częściej :). Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności