blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Gęsta, rozgrzewająca, pyszną. Troche jaka fasolowa/grochowa, ale też smak lekko inny. Lepiej smakuje niż wygląda :)
Co potrzebujemy
Jak robimy?
zjadlbym.pl
Gęsta, rozgrzewająca, pyszną. Troche jaka fasolowa/grochowa, ale też smak lekko inny. Lepiej smakuje niż wygląda :)
Co potrzebujemy
- 2 kawałki kiełbasy (ja użyłem podwawelskiej ale każda się nada, byle nie za słona)
- 200 gram soczewicy czerwonej (wolałem dac więcej aby zupa była gęstsza)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- puszka pomidorów w zalewie
- kostka rosołowa lub bulion (około litra)
- liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Jak robimy?
- Soczewicę zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na pół godziny.
- Warzywa kroimy jak lubimy (kostka, plasterki) . Cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki lub pół plasterki
- Kiełbasę obsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy warzywa, a po 5 minutach soczewicę i pomidory. Smażymy kilka minut często mieszając.
- Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy rosołem/bulionem , dodajemy po około 3 ziarnek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusimy około 40-50 minut. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz