sobota, 27 lutego 2016

Pampuchy (kluski na parze) z powidłami

 Zdecydowanie najmilszy smak dzieciństwa :)  Nie należy do najmniej kalorycznych przysmaków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności. Pampuchy czy też kluski na parze potrafią skraść serce i podniebienie i małym i dużym. W połączeniu z klarowanym masełkiem i cukrem wprost rozpływają się w ustach. Zapraszam!



Pampuchy

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 4 dag drożdży
  • 30 dag mąki + do wyrabiania
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać mąkę, posolić i wymieszać. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka.
  2. W osobnym naczyniu podgrzać mleko, dodać drożdże. Rozpuścić je, dokładnie mieszając. Odstawić na około 20 minut, żeby zaczęły pracować.
  3. Margarynę rozpuścić, odstawić do przestudzenia.
  4.  Wlać drożdże z mlekiem do mąki, posłodzić a następnie wyrobić.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać połowę rozpuszczonej margaryny i ponownie wyrobić dość wolne ciasto.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut.
  7. Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie się mocno kleiło do rąk.
  8. Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut.
  9. Następnie podzielić ciasto na bułeczki nie większe niż pięść. (u mnie wyszło 12 średniej wielkości)
  10. Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
  11. Do dużego garnka wlewamy wodę ok. 1/3 wysokości. Przykrywamy ściereczką (np tetrą) ściśle obwiązujemy wokół kołnierza garnka. Kładziemy tak przygotowany garnek na średni ogień i czekamy, aż woda zawrze. Na wierchu ściereczki układamy po około 3-4 kluski. Przykrywamy pokrywkę. Po około 15-17 minutach są gotowe do jedzenia :)
Smacznego!
Podawać np z klarowanym masłem i posypanym cukrem.

2 komentarze:

  1. Wypróbuję przepis na pewno,ale bez powideł.U mnie tylko wersja z sosem truskawkowo-śmietanowym lub mięsnym wchodzi w rachubę.Na powidła mają długie zęby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością z sosem truskawkowo-śmietanowym również smakują wybornie :)

      Usuń

Dodaj swój komentarz