poniedziałek, 22 lutego 2016

Surówka Colesław

Prosta, szybka i niezwykle smaczna surówka Colesław- to właśnie ją chcę Wam dzisiaj przedstawić. Idealnie komponuje się do obiadu ale wybornie smakuje także sama. Ja podałam ją swoim najbliższym w otoczeniu schabowego. Surówka bardzo szybko zniknęła ze stołu. Gwarantuję Wam, że jest przepyszna. Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;)

Salaterka firmy Porcelana Bogucice- kolekcja Malta



Składniki:

  • mała główka kapusty (ok 1 kg)
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula 
  • 2/4 szklanki majonezu 
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 2  łyżki octu winogronowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
Wykonanie: Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się. 

Smacznego ;)  



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów