Naleśniki jadam od dzieciństwa. Moja Mama robiła najlepsze na świecie, z waniliowym twarożkiem. Były pyszne! Zamiłowanie do naleśników pozostało, dlatego dzisiaj przygotowałam je w wersji pełnoziarnistej z pomarańczą.
W przepisie użyłam dwa rodzaje mąk: pszenną pełnoziarnistą oraz gryczaną.
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem i pomarańczą
Ilość naleśników: 7 Jeden naleśnik to: WW = 1.81, WBT = 1.31, kcal = 202.71, węglowodany = 21.53g, błonnik = 3.39g, białko = 9.37g, tłuszcz = 72.7g, Suma wymienników (WM) = 3.13, w tym procent WBT = 6
Ciasto
- 3 łyżki (45g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki (45g) mąki gryczanej
- Jajko (70g)
- 2,5 szklanki (500ml) mleka sojowego naturalnego (450ml)
- Sól
Farsz
- 7 łyżek (175g) serka białego naturalnego do smarowania,
- 2 pomarańcze (500g),
- 7 łyżek płatków migdałowych (70g)
Wykonanie
- Żółtko oddzielić od białka.
- Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko, następnie mleko, mąki, sól, wymieszać delikatnie na jednolitą masę.
- Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeżeli jest na gęste dolej wody. Może być gazowana, wtedy naleśniki będą pulchniejsze.
- Pomarańcze przed obraniem wyszoruj, sparz. Każdy filecik pomarańczy obierz z białych błonek.
- Z ciast usmaż na patelni bez tłuszczu 7 naleśników. Każdy naleśnik posmaruj serkiem, ułóż kilka plasterków pomarańczy, posyp płatkami migdałowymi, zwiń dowolnie.
Porady 1. Naleśniki z ciasta pełnoziarnistego należy smażyć cienkie, dzięki temu nie będą w środku surowe.
Wspaniałe.