niedziela, 14 lutego 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to znana potrawa jednogarnkowa, która jest sycąca i smaczna.  Można ją robić z boczkiem, kiełbasą lub mieszać kiełbasę z boczkiem. Dodawać czosnek, kolendrę, tymianek kto jak lubi. Ja teraz robiłam taką podstawową wersje tylko z kiełbasą , ale smaczną i delikatnie pikantną bo taką właśnie lubię. Fasolkę można porcjować i zamrozić, a potem wykorzystać na szybką kolację.








Składniki:

  • 50 dag fasoli jaś
  • 50 dag ulubionej cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • około 1 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • papryka słodka lub ostra (według uznania)
  • 1-2 łyżki oleju
Fasolę opłukać, a następnie zalać zimną wodą, około 5 cm nad poziom fasoli i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę razem z wodą przelać do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 2-3 godzin, w razie potrzeby dolać wodę. Gdy fasolka będzie miękka posolić i dodać pieprz, paprykę i majeranek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć, dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać kiełbasę z cebulą do fasolki i gotować około 15-20 minut, w razie potrzeby dolać gorącej wody. Następnie wyjąć listki laurowe, dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 10 minut. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze.








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...