poniedziałek, 8 lutego 2016

SCHAB GOTOWANY W ZIOŁACH

   Rewelacyjny przepis na soczysty schab,stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin sklepowych.
Składniki:
  •  1-1,5 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli (najlepiej himalajskiej)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej ( u mnie wędzona )
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy ziołowe: tymianek,rozmaryn,oregano,lubczyk wg upodobania po 1/2 łyżeczki każdej przyprawy. Tym razem użyłam przyprawy "18 ziół Ojca Mateusza",którą bardzo polecam. 
Wlać wodę do garnka,dodać przyprawy,czosnek pokrojony na ćwiartki - wymieszać i dodać umyty schab.Zagotować  i tak na małym ogniu 40 min trzymamy,co jakiś czas obrać mięsko by się równomiernie gotowało ( 3-4 razy). Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin,najlepiej na noc...mięsa nie wyjmujemy z wody.Na następny dzień ponownie gotujemy schab ok 30 min,odstawiamy do ostygnięcia w wodzie.Gdy już ostygnie zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki.
  Mój schab miał 1.5 kg więc 70 min gotowania wcale nie jest przesadzony.Jeśli macie mniejszy kawałek ok 1kg możecie czas zmniejszyć po 10 min przy każdym gotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz