Kto nie pamięta domowych pierogów leniwych. W niektórych kręgach nazywanych kluskami leniwymi. Przepyszne połączenie sera, jajek i mąki.
Pierogi leniwe przepis
Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w mikserze i przełóż go do miski.
Oddziel żółtka od białek.
Następnie dodaj do niego żółtka i wymieszaj. Z białek w osobnej misce ubij sztywną pianę ze szczyptą soli.
Gdy powstanie sztywna piana dodaj 1 łyżkę cukru i bijąc dalej utrwal pianę.
Następnie obie masy delikatnie połącz i wymieszaj.
Następnie przesiej do masy mąkę i zacznij delikatnie wyrabiać rękoma
Wlej do większego garnka wodę i zagotuj, a następnie wsyp do niej łyżeczkę soli i odrobiną oleju.
Z powstałej masy weź 1/3 i na podsypanym blacie uformuj wałek o grubości palca. Następnie pokrój na małe kluski pod kątem (jak kopytka) i wrzuć na wrzątek. Po wypłynięciu gotuj ok. 5 min. Czynność powtórz z pozostałą masą.
Na suchej patelni przyrumień bułkę tartą, gdy będzie złota dodaj tyle masła, aby powstała lekko płynna masa.
Gotowe leniwe polej bułką tartą z masłem i posyp cukrem.
Skąd pochodzi nazwa potrawy? Zawsze mnie to ciekawiło :)
Ewa
2015/12/22 13:56
Ale narobiliście mi smaka. pierogi leniwe to popisowe danie mojej babuni. Zrobie je dla swojego chłopaka dzisiaj :)
Leniwa
2015/12/22 22:07
Dotychczas najwykwintniejsze lenie, jakie sobie zafundowałam były z miętą i gorzką czekoladą. Ocet i brzoskwinie – ciekawe, przetestowałam i aprobuję! Szkoda, że na święta nie mogę być leniwa i zrobić leniwych, eh
sonic
2016/01/14 21:52
Przepis prawidłowy, dokładnie tak robię, daję tylko mniej mąki ale gotujemy tylko 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch wrzątku, 5 minut to zbyt długo, rozgotują się
sonic
2016/01/14 21:53
Przepis prawidłowy, dokładnie tak robię, daję tylko mniej mąki ale gotujemy tylko 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch wrzątku, 5 minut to zbyt długo, rozgotują się.
Ogólny czas przygotowania to góra 20 minut :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Skąd pochodzi nazwa potrawy? Zawsze mnie to ciekawiło :)
Ale narobiliście mi smaka. pierogi leniwe to popisowe danie mojej babuni. Zrobie je dla swojego chłopaka dzisiaj :)
Dotychczas najwykwintniejsze lenie, jakie sobie zafundowałam były z miętą i gorzką czekoladą. Ocet i brzoskwinie – ciekawe, przetestowałam i aprobuję! Szkoda, że na święta nie mogę być leniwa i zrobić leniwych, eh
Przepis prawidłowy, dokładnie tak robię, daję tylko mniej mąki ale gotujemy tylko 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch wrzątku, 5 minut to zbyt długo, rozgotują się
Przepis prawidłowy, dokładnie tak robię, daję tylko mniej mąki ale gotujemy tylko 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch wrzątku, 5 minut to zbyt długo, rozgotują się.
Ogólny czas przygotowania to góra 20 minut :)