czwartek, 4 lutego 2016

Chrust z piekarnika z jogurtem naturalnym

Tłusty czwartek... aby z tradycji stała się zadość, zapraszam dziś na chrust :) Trochę lżejszy od tradycyjnego więc z czystym sumieniem możemy sobie pozwolić na dwa? pięć? a może i na całą blaszkę ;) To pierwszy chrust jaki wykonałam w moim życiu, więc przede mną jeszcze lata praktyki aby osiągnąć idealny kształt ;) Zapraszam!



Chrust z piekarnika



Składniki:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
  • 100g mąki

Przygotowanie:
  1.  Żółtko, cukier, jogurt, sól i ekstrakt zmiksować. 
  2. Dodać stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać. 
  3. Następnie ciasto wyrobić. 5 minut bić wałkiem lub rzucać na stolnicę z niewielkiej wysokości. 
  4. Zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. 
  5. Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Nożem lub radełkiem wycinać podłużne paski a następnie w każdym paseczku zrobić mały otwór przez który przekładamy jeden koniec, tworząc znany nam kształt chrustu.
  6. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. 
  7. Pieczemy w 180'C (termoobieg) przez około 10-12 minut, aż do zrumienienia. 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz