środa, 3 lutego 2016

Kruche ciasteczka z kaszą manną

Kruche ciasteczka zawsze znajdą miłośników :) Dziś proponuję wersję, w której jednym z składników jest kasza manna. Ciastka są delikatne i kruche a z dodatkiem cukru pudru lub marmolady wprost rozpływają się w ustach :) Zapraszam!




Kruche ciasteczka z kaszą manną


Składniki:
  • 24 dag mąki 
  • 10 dag kaszy manny
  • 7 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat do ciast
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • cukier puder lub marmolada

Przygotowanie: 
  1. Wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie dodaj jako, esencje oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. 
  2. Uformuj z niego wałeczek, owiń folią i schładzaj w lodówce godzinę lub 30 min w zamrażalniku.
  3. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180'C.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki.Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach kuleczki i palcem rób wgłębienia (jak w kluskach śląskich). Układaj na blaszce w średnich odstępach. 
  5. Piecz do lekkiego zrumienienia około 15minut. Po tym czasie wystudzić, dowolnie ozdobić.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis, idealny na przekąskę. Wolałbym je raczej zjeść z marmoladą, wtedy będą zdrowsze. Dziękuję za ciekawy przepis, pewnie w przyszłości go wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis przypadł do gustu :) chętnie dowiem się cy smakowało, pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajnie wyglądają, tak dziecinnie:) Z chęcią sprawdzę, bo brzmi i wygląda naprawdę ciekawie:) Pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podobają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz