koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem
bezglutenowe, na słono, przekąski, przepis, sałatki

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

5 komentarzy

Koktajl krewetkowy (całe szczęście) nie nadaje się do picia, stanowi za to jedną z bardziej wdzięcznych przystawek. Podany w szklance bądź kieliszku, będzie ozdobą każdego stołu, szczególnie jeśli przygotowany w wersji mini.

Przejdź prosto do przepisu

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

Podobno prezentowana sałatka jest już passé, a chwile chwały przeżywała w latach 1960-1980. Nie mniej jest prosta w przygotowaniu i przepyszna, dlatego bez większych skrupułów postanowiłam się podzielić moją ulubioną wersją:)

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

DSC_6941

Sekretem udanego koktajlu krewetkowego jest sos- sos koktajlowy. Najprostszą wersją jest po prostu keczup z chrzanem lub majonezem. Moja wersja się jednak nieco różni.

See original image

Co ciekawe w Anglii koktajl krewetkowy był swego czasu tak popularny, że powstały nawet czipsy o jego smaku !

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem

koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200g surowych, dużych krewetek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek ogórka
  • awokado
  • 2 garści pokrojonej sałaty lodowej
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu*
  • szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
  1. Krewetki umyć i obrać, zostawiając ogonki. Usmażyć na rozgrzanej patelni na maśle z czosnkiem. Następnie przełożyć do miseczki i poczekać, aż ostygną. Obrać ogonki i przekroić na pół. Kilka pozostawić w całości z ogonkami do dekoracji.
  2. Ogórka umyć, ewentualnie obrać i pokroić na małe kawałki.
  3. Awokado przeciąć, wyciągnąć pestkę, łyżką wybrać miąższ i pokroić na kawałki.
  4. Wymieszać składniki sosu. Ewentualnie dodać trochę cukru lub soku z cytryny i posolić.
  5. Do krewetek dodać ogórka, sos i awokado i delikatnie zamieszać.
  6. W szklance układać na przemian trochę sałaty i trochę koktajlu. Udekorować całymi krewetkami, np. nabijając je na patyk do szaszłyków.
  7. Koktajl można przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.
Uwagi
*Ilość chrzanu wg uznania, w zależności od jego ostrości i upodobań.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Anna | Studio Kuchnia

    uwielbiam to połączenie!

  2. Co z tego, że passé? I tak ją biorę! 😀

  3. Zabieram, uwielbiam krewetki!:)

  4. Ladylaura.

    Wspaniały,zjadłabym z przyjemnością.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]