Faworki z piekarnika

Przepis na faworki pieczone w piekarniku – takie ciasteczka są bardziej dietetyczne, gdyż nie są nasączone tłuszczem. Idealne nie tylko w Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
Do miski wkładamy wszystkie składniki (prócz cukru pudru). Całość dokładnie zagniatamy, wkładamy do folii aluminiowej i na ok pół godziny odstawiamy do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy prostokąty i na ich środku dziurkę. Przekładamy jeden z boków przez dziurkę. Układamy faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut w 180 st. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email