KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pączki gotowe w kwadrans

Dodano: 2016-01-29

Jest taki jeden dzień w roku, kiedy pączki nie tuczą ;) Warto z niego korzystać i najeść się ich do woli, bo przez resztę roku zdrowy rozsądek mówi - "oszalałeś! 500 kalorii?" :D Ale w czwartek nie zawsze jest czas. No chyba, że 15 minut ;) I tyle właśnie potrzeba, żeby zrobić te pyszne malutkie pączki. Stopery w rękę i do dzieła ;)


Czas: 15 minut|Porcje: ok. 30 pączków




1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru
3 łyżki stopionego masła
olej do głębokiego smażenia (ok. 3 szklanek)
cukier puder do obtoczenia pączków
  1. W niedużym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek i sól - wymieszać
  3. W mniejszej misce połączyć płynne składniki: mleko, maślankę i rozpuszczone masło. Dosypać cukier i wymieszać.
  4. Mokre składniki wlać do suchych i przy pomocy widelca wymieszać razem aż składniki się dokładnie połączą. Ale nie mieszać zbyt długo. Ciasto powinno być lekko wilgotne i plastyczne.
  5. Rękami formować małe kulki z ciasta (ok. 1/2 łyżki stołowej), trzeba to robić w miarę szybko.
  6. Olej powinien mieć temperaturę 180 stopni Celsjusza, najlepiej skorzystać z termometru cukierniczego. W przypadku braku termometru najlepiej wrzucić na próbę kawałek ciasta, jeśli dosyć szybko wypłynie i zezłoci się, tzn. że olej ma właściwą temperaturę.
  7. Pączki wrzucać do rozgrzanego oleju po 6 sztuk jednocześnie, aby nie obniżyć zbytnio temperatury tłuszczu. Po minucie obrócić i smażyć jeszcze chwilę.
  8. Wyjąć łyżką cedzakować lub szczypcami kuchennymi na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  9. Obtaczać w cukrze pudrze lub cukrze z cynamonem.
  10. Pączki są najlepsze na ciepło, tego samego dnia :)

 

Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka