28 stycznia 2016

Prawdziwa carbonara


Prawdziwa, włoska carbonara
(Danie jednoosobowe)


Powinnam była napisać "Prawdziwa, włoska carbonara z niewłaściwym makaronem". No niestety, zabrakło mi w domu tagliatelle. Ale sos jest jak najbardziej właściwy. Bo nie wiem czy wiecie, ale włosi nigdy nie dodaliby do carbonary śmietany. To jest nasz wymysł, aby ją dodawać. Sos składa się z jajka lub samego żółtka i jest naprawdę pyszny ! Nie wiem po co ktoś zaczął tam pchać śmietanę.


Składniki:
70g makaronu tagliatelle
40g boczku (najlepiej pancetty)
jajko lub żółtko i trochę wody z gotowania makaronu
mała garstka pietruszki
20g tartego parmezanu

Przygotowanie:
Makaron gotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na suchą patelnię wrzuć boczek pokrojony na małe kawałeczki i podsmaż, aż się lekko zarumieni.
Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj. Dorzuć pietruszkę i połowę startego parmezanu.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ugotowany makaron i wlej masę jajeczną. Szybko wymieszaj, tak aby sos ładnie się zagęścił, ale aby jajko się  nie ścięło.
Danie przełóż na talerz i posyp resztą parmezanu i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.



Kaloryczność:
Całe danie ma 530 kalorii.

2 komentarze:

  1. Prawdziwa Carbonara to spghetti. Przesmazamy boczek z drobno pokrojona cebula ,w miseczce roztrzepujemy samo zoltko (nawet 2 lub 3) z 2 lyzkami smietany i pieprzem. Gdy spaghetti jest ugotowane dodajemy boczek i jajko i dobrze mieszamy. Pietruszka jak kTOs lubi ale zmienia caly smak .Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie spaghetti carbonara uczył dziadek rodowity sycylijczyk z Messiny i śmietany zero .Boczek podsmażamy z cebulką jak chcemy bardziej dietetycznie to trochę boczku zastępujemy szynką .Ugotowany makaron Spaghetti do niego dodajemy boczek i do tego jajka wymieszane z parmezanem solą i pieprzem i tyle. I do ścięcia się jajka i bon appetit.

    OdpowiedzUsuń