Bułeczki drożdżowe Ślimaczki



Składniki: ok. 30 bułeczek
Na zaczyn:
100 g drożdży
12 łyżek mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Na ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 żółtka
200 g masła
1 szkl. cukru
1, 5 szklanki mleka
cukier waniliowy
szczypta soli

Na nadzienie:
3 jabłka
pól słoiczka dżemu truskawkowego
6 suszonych śliwek
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
sok z cytryny

Na lukier:
sok z połowy cytryny
pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.

Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem, by te się rozpuściło. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, żółtka, przestudzone mleko z masłem i zaczyn drożdży oraz otarta skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, by podwoiło objętość.

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy śliwki i rodzynki, przesypujemy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dżem i cukier i mieszamy.

Ciasto wyjmujemy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm, na rozwałkowane ciasto kładziemy nadzienie (rozprowadzamy równomiernie po całym cieście) i zwijamy w rulon.
Kroimy na 2 cm plastry i układamy na pergaminie.
Pokrojone ślimaczki odstawiamy jeszcze na chwilę, by urosły, smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do zrumienienia.

Gotowe bułeczki pokrywamy cukrem pudrem wymieszanym z cytryną.

SMACZNEGO

6 komentarzy:

  1. Do popołudniowej herbatki pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena, do herbaty i kakao mogę je jeść bez przerwy :P

      Usuń
  2. Uwielbiam te bułeczki, ale z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam, zawsze z cynamonem, muszę spróbować tego nadzienia. A wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wyglądają... skradlas moje serce tym przepisem ��

    OdpowiedzUsuń
  4. O i takiego przepisu właśnie szukam... wypróbuję zaraz

    OdpowiedzUsuń