sobota, 23 stycznia 2016

Ryba po grecku

Ryba w innej odsłonie. Idealny pomysł na pyszną kolację lub zimną płytę na święta itp. Ja z reguły staram się unikać tzw ,,złotej panierki,, więc to danie jest super alternatywą :) Zapraszam!



Ryba po grecku

Składniki:
  • 400g mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia
farsz:
  • 2 duże marchewki 
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
*dodatkowo dodałam dwie łyżki sosu meksykańska salsa dla dodania ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :)

Przygotowanie:
  1. Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 
  2. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
  3. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć na oleju.
  4. Marchewki i pietruszkę również obrać i kolejno zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  5. Do podsmażonej na patelni cebuli dodać resztę warzyw oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu. 
  7. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy (i ewentualnie 2 łyżki salsy). Wymieszać.
  8. Na dnie naczynia wyłożyć część farszu, następnie kawałki ryby i znów przykryć farszem.
Gotowe!
Można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej z pieczywem. 

2 komentarze:

Dodaj swój komentarz