» Przepisy » Potrawy mączne » Placki i racuchy i krokiety » Pączki kwadransowe, czyli 15 minut na coś pysznego :)

Pączki kwadransowe, czyli 15 minut na coś pysznego :)


  
1 5 5 53
2015-02-10
15 minut
bardzo łatwe
Porcje: ok. 30 pączków
Kuchnia europejska
Pączki kwadransowe, czyli 15 minut na coś pysznego :)

Uwielbiam pączki. No nic na to nie poradzę, że na samą myśl ślinka mi cieknie. A jak już zbliża się tłusty czwartek...

No właśnie nadchodzi niespodzianie w środku tygodnia. Niby nic zaskakującego, bo jest w czwartek od wieków. Ale wieki temu nikt nie siedział w pracy do późna, a pani domu lub podkuchenne miały dzień cały na zagniatanie, wyrastanie i smażenie pączków.

Czasy jednak się zmieniły. Żaden przepis nie zacznie się teraz od zdania "Weź kope jaj i sześć krzepkich dziewek kuchennych". Żyjemy szybko i chcemy szybko gotować. I gdzie w tym wszystkim miejsce na domowe pączki?

A proszę bardzo :) Pączki w 15 minut i ani minuty dłużej. Błyskawicznie się robią. Szybko smażą. I od początku do końca zajmuje to kwadrans. Co prawda nie jest to ciasto drożdżowe i nie mają nadzienia, ale i tak są pyszne. No i można im śmiało postawić stempelek "DOMOWE" :)


Składniki na pączki kwadransowe, czyli 15 minut na coś pysznego :)

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru
3 łyżki stopionego masła
olej do głębokiego smażenia (ok. 3 szklanek)
cukier puder do obtoczenia pączków

Przygotowanie dania pączki kwadransowe, czyli 15 minut na coś

... pysznego :)

  1. Olej do smażenia rozgrzej na średnim ogniu. Przyda Ci się termometr cukierniczy.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą.
  3. W niedużej misce połącz razem płynne składniki: mleko, maślankę i rozpuszczone masło. Wymieszaj razem z cukrem.
  4. Mokre składniki wlej do suchych i przy pomocy widelca wymieszaj razem, aż składniki się dokładnie połączą. Ale nie mieszaj zbyt długo. Ciasto powinno być lekko wilgotne i plastyczne.
  5. Formuj małe kulki z ciasta (ok. 1/2 łyżki stołowej), nie ugniataj ich za długo. Wrzucaj do oleju rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (jeśli nie masz termometru wrzuć na próbę kawałek ciasta, jeśli dosyć szybko wypłynie i zezłoci się, tzn. że olej ma właściwą temperaturę).
  6. Wrzucaj po 6 pączków jednocześnie, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Po minucie obróć i smaż jeszcze chwilę. Wyjmij cedzakiem lub szczypcami kuchennymi na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  7. Obtaczaj w cukrze pudrze lub cukrze z cynamonem.


Pączki są najlepsze na ciepło, tego samego dnia :)

Przepis pochodzi z bloga Cooking Classy.

Pączki kwadransowe - etap 1

Olej do smażenia rozgrzej na średnim ogniu.



Pączki kwadransowe - etap 2

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą.



Pączki kwadransowe - etap 3

W niedużej misce połącz razem płynne składniki: mleko, maślankę i rozpuszczone masło. Wymieszaj razem z cukrem.



Pączki kwadransowe - etap 4

Mokre składniki wlej do suchych i przy pomocy widelca wymieszaj razem, aż składniki się dokładnie połączą. Ale nie mieszaj zbyt długo.



Pączki kwadransowe - etap 5

Ciasto powinno być lekko wilgotne i plastyczne.



Pączki kwadransowe - etap 6

Formuj małe kulki z ciasta (ok. 1/2 łyżki stołowej), nie ugniataj ich za długo. Wrzucaj do oleju rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (jeśli nie masz termometru wrzuć na próbę kawałek ciasta, jeśli dosyć szybko wypłynie i zezłoci się, tzn. że olej ma właściwą temperaturę). Wrzucaj po 6 pączków jednocześnie, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Po minucie obróć i smaż jeszcze chwilę.



Pączki kwadransowe - etap 7

Wyjmij cedzakiem lub szczypcami kuchennymi na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Obtaczaj w cukrze pudrze lub cukrze w cynamonem.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pączki kwadransowe, czyli 15 minut na coś pysznego :) - komentarze

~Marta
~Marta
24.07.2018 00:13
Cudne, proste, pyszne i lepsze od drożdżowych!!!
~sylwia
~sylwia
7.02.2018 14:23
witam, jak mogę zmodyfikowac w przepisie zeby zamiast proszku dać drożdże?
~Zbyszek
~Zbyszek
6.03.2017 14:56
Lipa, nasiąkły olejem. Po dodaniu alkoholu nieco lepsze ale i tak pierwszy i ostatni raz :-(
~Rosalind
~Rosalind
24.01.2017 20:41
Niestety ale na ładnym wyglądzie sie kończy, pączki mimo tłuszczu rozgrzanego do 190 stopni nasiąknęły, bardzo mocno tłuszczem, w środku hmm ciasto trochę jak biszkopt wymieszany z ucieranym, raczej nie powtórzę :(
~Putka
~Putka
29.12.2016 03:27
Dlaczego proszek a nie drozdze . w oleju drozdzowe jest lepsze
~Ania
~Ania
28.12.2016 22:38
Zrobiłam jak w przepisie i za diabły nic nie dało się uformować. Ciasto nakładałam do oleju łyżką. Nawet po dosypaniu prawie pół szklanki mąki nadal nie dało się uformować bo ciągle się kleiło. Tak czy inaczej wyszły pyszne i na zimno są jeszcze lepsze. Tylko dlaczego to ciasto takie rzadkie?
~Ania
~Ania
28.12.2016 20:22
Pytanie, 3 łyżki roztopionego już masła czy 3 łyżki masła które roztopionego?
~Gosia
~Gosia
5.02.2016 06:39
Pączki są pyszne, szybko się je robi. Moje też przypominały nuggetsy:)))
~ania
~ania
4.02.2016 11:02
łatwe, szybkie. tylko moje nie wyszły takie okrągłe
~Gość
~Gość
3.02.2016 23:44
Ile sztuk wyjdzie z jednej porcji?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
4.02.2016 09:13
Około 30 pączków. Pozdrawiam i smacznego :)
~Gość
~Gość
3.02.2016 12:00
Mam pytanko, czy rozpuszczone masło dodajemy zimne czy ciepłe?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
3.02.2016 13:39
Schłodzone mniej więcej do temperatury pokojowej. Pozdrawiam i smacznego :)
~Iron Lady
~Iron Lady
1.02.2016 00:29
Czy zamiast maślankę można dać np jogurt lub zastąpić maślankę innym składnikiem? Może kwaśnà śmietaną?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
1.02.2016 09:33
Iron Lady - maślankę można zastąpić kefirem. Jogurt trzeba wymieszać z mlekiem lub wodą w proporcji 3:1. W przypadku kwaśnej śmietany, należy wymieszać ją z wodą w proporcji 1:1. Pozdrawiam :)
Gladia
Gladia
13.02.2015 16:50
Popełniłam te pączki wczoraj wieczorem, no bo jak to tak, że Tłusty Czwartek bez pączków? Sugeruję zmianę nazwy na Pączusie szybkie i jeszcze pyszniejsze. I rzeczywiście wykonanie przeproste, smażenie błyskawiczne. Wyszły złociste, okrąglutkie, do tego chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ślicznie się prezentowały pod pudrową kołderką. Tylko czy ktoś wie jak smakują na zimno? Nie zdążyła podwójna porcja wystygnąć..
~Monia
~Monia
12.02.2015 22:20
Rewelacja! W tłusty czwartek zdały egzamin :) podniebienia znajomych zostały dopieszczone :) proste latwe i co wazne szybkie. Takie pączki to ja rozumiem :)
jakwiosna
jakwiosna
12.02.2015 22:07
Genialne! Zrobione w wersji glutenowej na śniadanie i bezglutenowej na podwieczorek :) obie wspaniałe, szybkie, ale nam bardziej smakują na zimno :)
~marysienka82
~marysienka82
12.02.2015 19:34
Pączki wyglądają jak skrzydełka z kfc,tak wyglądają po smażeniu.Dodatkowo wpiły pół garnka oleju a był dobrze rozgrzany.
~renata
~renata
12.02.2015 18:09
rano zrobiłam pączusie z podwójnej porcji,zniknęły w oka mgnieniu :) nie dawno skończyłam smażyć drugie,już nie ma połowy :) są naprawde pyszne i bardzo proste do zrobienia :)
~Aneta
~Aneta
12.02.2015 13:27
Pączki smażyłam na smalcu wyszły bardzo tłuste i przez to straciły smak... Bedę jeszcze raz próbować na oleju..
~gabi
~gabi
12.02.2015 10:34
Mnie wyszło 15 pączków i są nasączone olejem, wyglądają pięknie ale nie są smaczne. Moze są za duże, mają 4 cm średnicy. Co zrobiłam nie tak? Olej byłdobrze rozgrzany.
kafort19
kafort19
11.02.2015 23:43
właśnie skończyłam robić drugą porcję ponieważ z pierwszej nic nie zostało ;-))
~Dorota
~Dorota
11.02.2015 22:22
Czy zamiast masła może być margaryna ...np. "Kasia"?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
12.02.2015 08:42
Dorota, tak można zastąpić masło margaryną :)
AnnaBlue
AnnaBlue
11.02.2015 22:19
pyszne, proste i błyskawiczne:)
~Magda
~Magda
11.02.2015 20:38
Powinnam wystawić 1 jako ocenę ;) bo kto widział taki przepis podawać co robi się migiem, a zjada z prędkością światła :D 3,5 godziny zostało do tłustego czwartku, ale wątpię by został do północy jakiś pączuś ;)
~Gość
~Gość
11.02.2015 20:23
Czy pączki można smażyć na smalcu? Pytam, bo usmażyłam na smalcu ale bardzo tym tłuszczem nasiąkły i przez to niestety nie są zbyt smaczne. Czy w czymś innym mogłam popełnić błąd, że wyszły takie "tłuste"? Poza tym faktycznie robi się szybciutko i łatwo.
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
12.02.2015 08:43
Wydaje mi się, że smalec jest za ciężki do tych pączków i stąd mógł być ten tłusty posmak. Mogła być również za niska temperatura i pączki nasiąkły smalcem. Pozdrawiam :)
~kaja
~kaja
11.02.2015 19:59
Swietne ja paczki pieke w frytownicy nie potrzebny wtedy termometr ,ale mowiac szczerze wole drozdzowe
~Beata
~Beata
11.02.2015 17:06
Pączusie wyszły przepyszne :) tylko mało :) Robimy drugą porcję
~Bozena
~Bozena
11.02.2015 16:15
a czy zamiast maslanki moze byc kefir ?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
11.02.2015 17:55
Hej Bożena :) Może być :)
~aga
~aga
11.02.2015 14:54
czy tam jest napisane 11 szklanek mąki? prosze o szybką odpowiedz bo bede dzisiaj robiła pączusie i nie chce nic popsuc
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
11.02.2015 17:55
Hej Aga :) Używamy 1 i 1/4 szklanki mąki :)
~ewka
~ewka
11.02.2015 14:41
wygladaja slodziutko ale mam pytanko czy pija tłuszcz? tzn. czy nie są tłuste?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
12.02.2015 08:45
Ewka smażyłam je na oleju i w ogóle nie piły tłuszczu :) Powodzenia :)
~Aneta
~Aneta
11.02.2015 14:20
A dlaczego nie można długo kulować? twardnieją wtedy czy co?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
12.02.2015 08:46
Aneta, tak mogą stwardnieć. To w sumie dosyć delikatne ciasto i nie można go za bardzo męczyć ;) Udanych pączków :)
~monia
~monia
11.02.2015 08:47
a jajek tam nie potrzeba
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
11.02.2015 09:49
Nie, w tym przepisie nie ma jajek. Udanych pączków :)
leeloo5
leeloo5
11.02.2015 03:48
Hmm brzmi ciekawie :)
~em
~em
11.02.2015 02:02
Ile pączków wychodzi z 1 porcji?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
11.02.2015 08:32
Tak jak napisałam w przepisie ok. 30 małych pączków :) Smacznego :)
~Gość
~Gość
11.02.2015 01:36
sa pyszne
~Gość
~Gość
10.02.2015 23:22
...coś nowego!
~monika
~monika
10.02.2015 20:42
ja zrobiłam są pycha i bez jajek i fakt nie można za długo KULOWAĆ
~halcia
~halcia
10.02.2015 19:25
Wyglądają apetycznie! Czy w przepisie nie ma jajek?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
11.02.2015 08:31
Tak, w cieście nie ma jajek. Udanych pączków :)
~dorota
~dorota
10.02.2015 19:14
mniam, mniam sprubuje zrobić sama
~Gość
~Gość
10.02.2015 19:39
spróbuj
~Gość
~Gość
10.02.2015 19:05
Super!
~Gość
~Gość
10.02.2015 19:01
Nigdy nie robiłam pączków takich jutro podejmuje próbę --I DAM OCENĘ --Halina