czwartek, 21 stycznia 2016

KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM

  Nie macie pomysłu na obiad? Pierś kurczaka to mięso,z którego możemy tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci.
Składniki:
  •  6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 30 dag startego sera żółtego
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2-3 jajka
  • mąka pszenna,bułka tarta
  • sól,pieprz
Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić,wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC.
 Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty,pyszne farsze...w ten sposób mamy ciągle nowe dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz