wtorek, 19 stycznia 2016

Ciasto Milky Way

Niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Przepyszne mleczno-kakaowe ciasto, które przywodzą na myśl znane i lubiane słodycze. Czego chcieć więcej? ;) Zapraszam!



Milky Way

Składniki: 

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 20g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 10minut.
  2. Do jajecznego kremu stopniowo dosypujemy mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.
  4. Piec 1 180'C przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić. 
Masa:
  1. Mleko przelać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści a następnie ostudzić. 
  2. Margarynę dobrze utrzeć. Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać.
  3. Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody.
  4. Na biszkopt wyłożyć mleczną masę, wyrównać.
  5. Przykryć drugim blatem biszkoptu.Wierzch polać czekoladą.
Gotowe!

Dodatkowo jeden blat posmarowałam konfiturą borówkową dla urozmaicenia smaku, ale nie jest to konieczne, bo placek sam w sobie jest bardzo smaczny.

2 komentarze:

  1. Pycha, na pewno zrobi wrażenie i będzie smakować u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę dać znać czy smakowało :) pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz