18 stycznia 2016
Makaron z tartą cukinią w sosie śmietanowym
Makaron fusilli z tartą cukinią w gęstym sosie śmietanowym
(Porcja jednoosobowa)
Składniki:
70g makaronu fusilli lub świderki
jedna mała cukinia lub 1/3 dużej
2- 3 duże łyżki śmietany 12%
zółtko
20g tartego parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię i wrzuć na suchą patelnię. Dopraw solą i pieprzem i tak smaż.
W miseczce wymieszaj śmietanę, tarty parmezan i żółtko.
Gdy makaron będzie już ugotowany, a cukinia podsmażona zdejmij patelnię z ognia i szybko gorący makaron i sos i dokładnie wymieszaj. Całość powinna ładnie zgęstnieć od temperatury patelni i gorącego makaronu.
Podawaj gorące.
Kaloryczność:
Cały obiad ma 470 kalorii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Makaron gryczany też musi się świetnie w takiej odsłonie sprawdzić :D
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę 12% można zastąpić 18%? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można ;)
UsuńCzy parmezan trzeba dodac
OdpowiedzUsuńTak. Parmezan albo cheddar.
UsuńJedna z moich ulubionych propozycji na tym blogu, latwe, i szybkie do zrobienia, a sos palce lizac :D
OdpowiedzUsuń