środa, 18 listopada 2015

Bezglutenowa Wuzetka BEZ MĄKI

Jak to jest możliwe, że ciasto bez mąki się udaje? Nie mam pojęcia, bo interesuje mnie tylko smak. Smak ciasta z fasoli, które ostatnio zrobiła moja Mama bardzo mnie zainspirowało. Postanowiłam, zrobić na szybko weekendowy eksperyment. W efekcie tegoż eksperymentu przedstawiam... WUZETKĘ :)
Od razu napomknę, że ciasto rośnie i nie opada, więc ilość śmietany jakiej użyłam spokojnie można zwiększyć, żeby nie było takie odchudzone jak moje ;)





SKŁADNIKI:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 8 łyżek niesłodzonego kakao
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 opak mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 6 łyżek marmolady różanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Do nasączenia:
  • ciepła woda, 2 łyżki cukru, łyżka ekstraktu z wanilii/spirytus/sok malinowy

WYKONANIE:

  1. Fasolę odcedzamy na sitku i przepłukujemy wodą. Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek (do żółtek polecam użyć dużej miski, którą wykorzystamy do mieszania mas).
  2. Do blendera wrzucamy fasolę, żółtka i olej, blendujemy na gładką masę. Dorzucamy proszek do pieczenia i kakao, blendujemy jeszcze chwilę.
  3. Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  4. Ostatnim krokiem jest delikatne wmieszanie do masy fasolowej ubitych białek i połączenie obydwu mas za pomocą szpatułki.
  5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
KREM:
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy chwilę i dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
  2. Biszkopt fasolowy po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrajamy na pół (jest dość delikatny!). Nasączamy obydwa blaty ciasta, nie żałować ;) Na spodnią część wykładamy bitą śmietanę, zostawiając ok 4-5 łyżek do dekoracji. Przykrywamy drugim blatem.
  3. Górę ciasta smarujemy marmoladą i zabieramy się za polewę. Nic prostszego, wystarczy do miseczki połamać czekoladę, dodać 2 łyżki masła i 1 łyżkę ciepłej wody i wstawić do mikrofali na minutę. Po tym czasie wyjąć i zamieszać składniki energicznie przez około minutę, jeśli polewa nie zacznie się zamieniać w gładką masę, wstawcie na kilka dodatkowych sekund do mikrofalówki, jeśli jest gładka polewajcie ciasto.
  4. Po polaniu ciasto wstawiamy do lodówki na ok pół godziny, po tym czasie dekorujemy je bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz