poniedziałek, 8 czerwca 2015

Szybkie bezglutenowe gofry

   Kupiliśmy z Mężem jakiś czas temu gofrownicę, ponieważ KOCHAM gofry. Oczywiście ze względu na dietę ciężko było znaleźć przepis idealny, ale myślę że się udało... przynajmniej na ten moment ;)







 
GOFRY BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki z brązowego ryżu
1 szklanka mąki kukurydzianej lub jaglanej
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
2-3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2,5-3 szklanki mleka
1 szklanka wody (jeśli ciasto będzie za gęste można dać więcej wody)
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
 
WYKONANIE
Łączymy w misce wszystkie suche składniki, mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Do suchych składników dodajemy te mokre, miksujemy ok 2 -3 minut na wysokich obrotach. Ciasto odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Po upłynięciu tego czasu, sprawdzamy konsystencję ciasta, powinno być znacznie gęstsze niż na naleśniki, ale niezbyt ciężkie, jeśli stwierdzimy że jest ciężkie można dolać pół szklanki wody. Wlewamy ciasto do gofrownicy na najwyższą temperaturę, pieczemy je dwa razy: czyli jak zakończy się pierwszy cykl pieczenia, nie wyjmujemy tylko czekamy aż minie drugi. Moja gofrownica ma 1000W, a gofry robię zawszę do bieżącego jedzenia dlatego też dwie serie opiekania, żeby były bardziej chrupiące :) Studzimy gofry na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz