Domowy likier kokosowy

białl-plyn-w-butelce

Dziś zapraszam na przepis na pyszny domowy likier kokosowy. Jest gęsty, bardzo kremowy, a jego degustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych.

Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:



Domowy likier kokosowy
Czas przygotowania: 7 dni
Składniki:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 m wódki
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.
Po tygodniu zawartość słoika wylewamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy !

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tylko jeden ? Proponuję Ci przynajmniej dwa :D.

      Usuń
  2. kurcze, ale bym skosztowala , choc ciut :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciut ciut nie da się ;-), musi być więcej :D.

      Usuń
  3. Ile tej dobroci wychodzi z tych składników? Potrzebuję 3 litrów :) A.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz