poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zielona fasolka szparagowa w boczku

Szybki w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny i ciekawie wyglądający dodatek do obiadu czy kolacji. Zapraszam!


Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek

Składniki:
  • fasolka szparagowa około 3 garście
  • cieniutkie plasterki boczku około 12-15 
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Szparagi oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ewentualnie obciąć ogonki. Obgotować w osolonej wodzie, aż zmiękną.
  2. Gotowe szparagi odsączyć z wody, lekko osuszyć na papierowym ręczniku. 
  3. Podzielić na porcje, około 5-7 fasolek. Każdą owijamy dokładnie plasterkiem boczku. 
  4. Gotowe porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym oliwą.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 6-8 minut, aż boczek się troszkę przyrumieni.
Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub jako osobną przystawkę.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Polecam blachę do pieczenia posmarować olejem sezamowym - fasolka w boczku smakuje wtedy jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wskazówkę, kolejnym razem wypróbuję! :)

      Usuń

Dodaj swój komentarz