środa, 30 grudnia 2015

Krewetki w sosie pomidorowo-rozmarynowym

Krewetki z grzankami to propozycja zarówno na kolację we dwoje jak i na sylwestrową przekąskę. Niezbyt tanio, ale jaka klasa i szyk? Raz w roku, szczególnie w jego ostatni dzień, można sobie pozwolić na odrobinę ekstrawagancji :)



SKŁADNIKI:
 
1 opakowanie mrożonych krewetek (ok. 250 gram)
2 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory lub krojone z puszki
1 łyżka masła
łyżeczka świeżego rozmarynu
pieprz
sól
sok z połówki cytryny (opcjonalnie)
4 kromki bezglutenowego chleba
masło do posmarowania chleba
 
WYKONANIE:
 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, rozmaryn i pomidory. Podsmażamy ok 10 minut, aż z pomidorów odparuje większość wody, najlepiej robić to na dość dużej mocy kuchenki lub średnim płomieniu. Gdy sos zacznie być odrobinę bardziej gęsty, wrzucamy zamrożone krewetki. Krewetek mrożonych się podobno nie rozmraża, ale warto je przepłukać pod bieżącą wodą przed wrzuceniem na patelnie.
Całość podsmażamy ok 5 minut na największej mocy/ogniu, mieszając co 30 sekund. Pod koniec gotowania dodajemy sól, sok z cytryny i pieprz. W międzyczasie wystarczy posmarować chleb masłem i z obydwu stron zgrillować na patelni lub w grillu stołowym. Całość smakuje wyśmienicie zarówno jedzone osobno jak i w postaci małych kanapeczek. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Na Sylwester super przekąska :)
    Na kanapeczkach lub grzankach sprawdzi się super.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie życzę wszystkiego co najlepsze! :)

      Usuń
  2. Najbardziej lubię krewetki przygotowane klasycznie, ale też podaję je różnie. Wygladają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń