wtorek, 29 grudnia 2015

Dyniowe minipizze


Sylwester już za chwilę... Ci co idą na bal albo imprezę, nie będą zawracali sobie głowy gotowaniem tego dnia. Ja należę do grona zwolenników domówek, więc mam mniej przyjemnie. Na takich imprezach nastawiam się na przekąski, które łatwo zjeść bez zasiadania przy stole. Na początek minipizze z dyni, ale możecie też użyć batata lub ziemniaka o twardej strukturze, choć z tym ostatnim jeszcze nie eksperymentowałam ;)




SKŁADNIKI:
 
1 dynia piżmowa
6 plasterków szybki
1 czerwona cebula
3 suszone pomidory
100 gram żółtego sera
pół czerwonej papryki
6 pieczarek
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
oregano, bazylia, tymianek
 
WYKONANIE:
 
Odcinamy górną, wąską część dyni i obieramy ze skóry. Kroimy tak aby uzyskać plasterki o grubości ok. 0,5 mm. Każdy z plastrów smarujemy mieszanką oleju, octu balsamicznego i soli. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy plastry dyni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
W międzyczasie szykujemy wszystkie składniki: obieramy i kroimy na drobne kawałki. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odrobinką wody.
Wyjmujemy blachę z piekarnika i każdy dyniowy krążek smarujemy koncentratem, następnie wykładamy szynkę, paprykę, cebulę, pieczarkę i ser. Gdy przygotujemy w ten sposób wszystkie dyniowe krążki, wstawiamy je na kolejne 10 minut do piekarnika. Po tym czasie nasze dyniowe pizze są gotowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, ale na pewno z dodatkiem sosu czosnkowego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz