niedziela, 6 grudnia 2015

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Proste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam!


Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem


Składniki:
-ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
-dodatkowo:
  • bułka tarta do posypania
  • 4 brzoskwinie (mogą być z syropu),
  • budyń śmietankowy x2
Przygotowanie:
  1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Następnie dajemy zimną margarynę, którą nożem siekamy, delikatnie łącząc z suchymi produktami.
  2. Wbijamy jajko i same żółtka. Najpierw końcem noża mieszamy a następnie dłonią zagniatamy ciasto.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy każdą w folię aluminiową. Jedną wkładamy do zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą. Układamy owoce (zamiennie mogą być np jabłka i cynamon). 
  5. Przygotowujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka niż zalecane. Gotowy i gorący przekładamy na owoce. Wyrównujemy powierzchnię.
  6. Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C z termoobiegiem na 45-50 min.
Smacznego!

1 komentarz:

Dodaj swój komentarz