Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania pomarańczowiec, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty
Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania pomarańczowiec, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty

12/10/2015

Bakaliowy pomarańczowiec

Bakaliowy pomarańczowiec
Składniki (blaszka 25x34):
ciasto kruche:

  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
dodatki do ciasta jasnego
  • słoik powideł śliwkowych
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
masa budyniowa

  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru
masa pomarańczowa:

  • kostka masła
  • 2 kisiele pomarańczowe
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
ponadto:
  • 20 dag biszkoptów 
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń.
Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty.
Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas wykonania: ok 1,30h
Koszt wykonania: ok. 40 zł

12/08/2014

Pomarańczowiec z piernikami

11
Pomarańczowiec z piernikami

Składniki
Miodowe  placki:
* 25 dag masła
* 4 jajka
* 1/4 szklanki miodu
* 1/4 szklanki esencji z herbaty
* 2 szklanki mąki
* 10 dag cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 przyprawa do piernika
Masa pomarańczowa:
* kostka masła
* 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
* 2 szklanki soku pomarańczowego
* 1 galaretka pomarańczowa
Masa śmietanowa:
* 0,5 l. śmietany kremówki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
* 13 dag masła
* 5 łyżek cukru pudru
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki wody
* 1 łyżka żelatyny
* 5 łyżek gęstej śmietany

* 40 dag pierników w czekoladzie

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut.
Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiśle rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę.
Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i masło (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę.
Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.
Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję.

Źródło: przepis własny

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger