Pampuchy, buchty, parowańce, parowce...

Pampuchy, buchty, parowańce, parowce...

... czyli nic innego jak drożdżowe kluski przygotowywane na parze. Dla niektórych pewnie smak dzieciństwa. Nie ukrywajmy, że dla mnie też jest to jeden z wielu smaków jakie pamiętam z tamtego okresu. Jednak nie przypominam sobie żebym jadła je w domu... Głównie mam wspomnienia ze stołówki w szkole podstawowej. Po pampuchy polane jogurtem truskawkowym lub roztopionym masełkiem i posypane cukrem, zawsze ciągnęła się długa kolejka na przerwach obiadowych. Kto by ich nie lubił? W tym momencie nasuwa mi się dużo wspomnień ze szkolnej stołówki, stare czasy, które miło czasem powspominać :) Wracając do pampuchów, jeśli jeszcze ich nie jedliście, to spróbujcie koniecznie! Moje dodatkowo wypełniłam dżemem porzeczkowym, ale możecie użyć innego smaku lub wypełnić je nutellą albo pozostawić bez nadzienia. Chciałam zrobić taką ich ilość, żeby starczyło na dwa dni, ale przez chwilę zapomniałam na co stać moją rodzinę... Zniknęły wszystkie tego samego dnia!

Składniki

Ilość: ok. 22 - 24 pampuchy

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • ok. 270 g dżemu porzeczkowego lub innego

Dodatkowo

  • dowolny jogurt naturalny lub owocowy albo roztopione masło i cukier do polania gotowych pampuchów

Pampuchy w trakcie przygotowania 1

Przygotowanie

Zrobić rozczyn. W tym celu należy podgrzać mleko, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, około pół kubka ciepłego mleka i wymieszać. Kubek przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić.

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pozostałe mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Chwilę zagnieść ciasto i dodać roztopione masło. Ciasto dokładnie zagnieść, aż będzie miękkie i gładkie. Można też użyć w tym celu robota kuchennego. Uformować z ciasta kulkę, lekko oprószyć je z zewnątrz mąką i przełożyć do miski, którą należy przykryć dokładnie ręcznikiem kuchennym. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 1 - 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Wałkować je na grubość około 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wycinać koła. Na każde kółko kłaść po łyżeczce dżemu, uważając, by nie smarować nim brzegów ciasta. Brzegi każdego kółka zlepić i lekko toczyć ciasto w rękach, aby utworzyć kulkę. Tak uformowane pampuchy przykryć ręcznikiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut. W garnku zagotować wodę i parować pampuchy przez około 12 - 15 minut, w zależności od ich wielkości.

Podawaj ciepłe kluski na parze polane jogurtem, roztopionym masłem z cukrem lub czym będziesz mieć ochotę.

Smacznego!

Gotowe pampuchy 1Gotowe pampuchy 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 3 pampuchy bez dodatków

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 195 kcal 367 kcal
Białko 4,6 g 8,6 g
Tłuszcz 3 g 5,6 g
Węglowodany 37,6 g 70,7 g