11/17/2015

Gruszkowa zapiekanka z bułkami

 Składniki:

  • 8 gruszek
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 dag żurawiny
  • 8 bułek (najlepiej kajzerek)
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:  Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut.  Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski.  Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,10 h

Koszt wykonania: ok. 20 zł

3 komentarze:

  1. Super pomysł. Nie spotkałam się jeszcze z takim podaniem gruszek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba Twój przepis - lubię wszystkie składniki i mam ochotę od razu go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę taką zrobić! Zaciekawił mnie skład tej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger