3/19/2014

Pierniki na choinkę

Pierniki pokochałam miłością późną, ale szczerą. Uwielbiam ten zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia. Można je upiec dużo szybciej przed świętami, wtedy też szybciej w naszych domach możemy odczuć magię świąt. Jeśli komuś zależy jedynie na walorach smakowych pierników to polecam przepis na pierniki bakaliowe. Jeśli natomiast chcemy aby pierniczki były kruche, zachowały swój kształt podczas pieczenia to zdecydowanie polecam bardziej ten właśnie przepis. Z przygotowanego ciasta można zrobić także piernikowe aniołki.


Składniki:

  • 15 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 10 dag brązowego cukru
  • 40 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny, by przestygło. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodajemy jajko. Masę miodową na początku z mąką mieszamy łyżką (masa jest gorąca). Później zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, żeby ulepić z niego kulę to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st C. Ciasto wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze tym lepsze bo będą bardziej chrupiące). Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 8 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia. Pierniczki nadają się od razu do spożycia. Można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Ilość porcji: 20-30 szt.
Czas przygotowania: 1,30 h plus schładzanie ciasta
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger