wtorek, 10 listopada 2015

DOMOWY OCET JABŁKOWY

  Przyszła pora bym podzieliła się z Wami sprawdzonym przepisem na domowy ocet jabłkowy.Zrobienie go jest bardzo proste,wymaga jedynie dłuższego czasu oczekiwania.Warto włączyć go do codziennej diety,gdyż taki domowy posiada wiele dobroczynnych składników:potas,sód,żelazo,witaminy A,E,C.... Oczywiście jabłka najlepiej ekologiczne a więc niepryskane tzw z robaczkiem...to one są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
  U mnie ocet już się się robi,może i Wy się skusicie?
 Składniki:
  •  małe jabłka ( ewent.obierki z jabłek)
  • wrzątek
  • cukier ( 1 łyżka na 5 l słoik)
Umyte jabłka przekroić na 4 części i razem z obierkami włożyć do dużego słoika,ubić,zalać wrzącą wodą,aby pokryła owoce i dodać cukier - szybciej zacznie się fermentacja. Po kilku dniach można dołożyć nowe owoce i ponownie zalać wszystko wrzątkiem.Przykryć i zostawić na ok 8 tygodni w ciemnym,ciepłym miejscu.Czasami ocet jest już gotowy po 6 tyg,należy sprawdzać. Fermentacja się kończy gdy płyn staje się jasny a woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki.Dobry ocet ma przyjemny zapach jabłek i słodko- kwaśny smak. Gotowy ocet możemy przefiltrować przez ściereczkę i przelać do butelek...osobiście tego nie robię, nie zależy na mi przeźroczystej barwie a na bogactwie dobroczynnych składników.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz