sobota, 31 października 2015

Fit zawijańce a la krokiety.

Krokiety chyba wszyscy znają i wszyscy lubią. Niestety nie jest to zbyt lekkie i dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :)



Fit zawijańce a la krokiety.

Składniki:

naleśniki:
  • mąka
  • mleko
  • jajko
  • szczypta soli 
  • margaryna
farsz:
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • mała papryka czerwona 
  • łyżka oliwy 
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • majeranek, papryka słodka i ostra
dodatkowo: (opcjonalnie)
  • rozbełtane jajko
  • 1/5 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
  1. Wymieszać składniki na naleśniki i zrobić je na margarynie.
  2. Ugotować ryż w czasie krótszym niż zalecane na opakowaniu.
  3. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę.
  4. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony.
  5. Przyprawić, dokładnie wymieszać.
  6. Dodać paprykę pokrojoną w drobne paseczki, kukurydzę, ryż. Wymieszać.
  7. Chwilkę podprażyć. 
  8. Następnie dodać kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać.
  9. Zostawić na małym ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min. 
  10. Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników.
  11. Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą.
  12. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią.

Zdrowsza wersja tradycyjnych krokietów gotowa!
Smacznego! :)


2 komentarze:

Dodaj swój komentarz