Grochówka jak z kotła


Składniki:
4 żeberka wieprzowe
1,5 szklanki grochu łuskanego
3 duże marchewki
1 pietruszka + natka
3 duże ziemniaki
sól, pieprz
szczypta chili
majeranek
2 łyżki mąki
pętko kiełbasy
100 g boczku wędzonego
liść winogron
wywar z sosny
liść laurowy
3 litry wody

Wykonanie:

Groch namoczyć, by zmiękł.
Z żeberek, włoszczyzny i 3 litrów wody ugotować wywar (na wolnym ogniu), odszumować. Ugotowane warzywa wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, wrzucić z powrotem do żeberek, dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, listek laurowy, liść winogron i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę, przyrumienić. Boczek i kiełbasę wymieszać na rozgrzanej patelni z mąką i dodawać do wywaru, mieszając, by nie powstały grudki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, roztartym w dłoniach majerankiem i wywarem z sosny. Podgotować jeszcze chwilę i gotowe.
Smacznego!

*Wywar z sosny kupimy w większych sklepach, chociaż rzadko spotykany (inaczej nazywany sokiem, miodem i syropem z sosny)
*Wywaru z sosny nie trzeba dodawać, a i warzyw można dodać wedle upodobania.
*Dawniej do grochówki dodawano pączki i szyszki sosny (ja nie próbowałam).
*Grochówka dobrze komponuje się z kapustą kiszoną (poszatkowaną i dodaną bezpośrednio na talerz)

3 komentarze:

  1. Zrobilam i muszę przyznać, że zupa wychodzi przepyszna, nie mogliśmy się najeść. Pyszna polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grochówkę, a ta z Twojego przepisu już się robi. A moją uwagę przykuwa talerz, gdzie kupię taką zastawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastawę kupiłam gdzieś w sklepie internetowym, ale dokładnie nie pamiętam gdzie :P Poszukaj w Internetach ;) na pewno trafisz na jakąś podobną.

      Usuń