czwartek, 15 października 2015

Salata z figami i karmelizowanymi orzechami wloskimi




Bardzo ciekawe polaczenie :)
Moj maz woli z lososiem wedzonym, ja natomiast z surowa, suszona,wedzona szynka:).
Orzechow w karmelu zrobcie wiecje,bedziecie caly czas je podjadac...sa uzależniające.


Składniki

Dla 2 osob:
*pol salaty lodowej
*4 swieze figi
*4 plasterki szynki szwardzwaldzkiej (lub wedzony losos)
*4 pomidorki koktajlowe
* mala czerwona cebula
*2 lyzki orzechow wloskich
*3 lyzki zukru
*szczypta mielonego ziela angielskiego

Dresing:
*1 lyteczka musztardy miodowej
* 1 lyzka oliwy z oliwek
* 1-2 lyzki octu winnego lub soku z cytryny
* sol,cukier lub plyny miod ,pieprz swiezo mielony
* mieszanka suszonych ziol

Dodatkowo:
*2 lyzki oliwy do smazenia


Sposób przygotowania
1.
Salate umyc,osuszyc i porwac na male kawalki.Pomidory umyc,osuszyc i pokroic na cwiartki.Cebule obrac i pokroic na cienkie plasterki.
2.
Figi umyc, osuszyc i odciac wystajace konce. Przekroic na pol. Na dobrze rozgrzanej oliwie krotko smazazyc (przekrojona strone tylko).
3.
Plasterki szynki lub lososia pokroic na paski.
4.
Na suchej patelni wymieszac cukier i mielone ziele angielskie i skarmelizowac.Orzech posiekac na mniejsze kawalki ,dodac do karmelu. Nalezy dokladnie polaczyc ze soba oba skladniki. Ostudzic na papierze do pieczenia.
5.
Przygotowanie dresingu : W misce ucieramy szybkimi ,energetycznymi ruchami musztarde z octem/sokiem z cytryny ,nastepnie wlewamy powoli oliwe i dalej ucieram do powstania jednolitego sosu doprawiamy cukerm ,sola i pieprzem do smaku . Dodajamy suszone ziola i odstwaiamy na kilka minut w chlodne miejsce .
6.
Salate,pomidory i cebule wymieszac z dresingiem.Przelozyc na talerze i ulozyc figi,orzechy i szynke lub lososia.Podawac zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz