Penne w sosie ogórkowym

Makaron w dość nietypowym sosie, bo ze świeżych ogórków. Danie bardzo smaczne i orzeźwiające, a do tego proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • por
  • 3 świeże ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy
  • pierś z kurczaka
  • 200 g makaronu penne (albo innego ulubionego)
  • garść oliwek zielonych
  • 180 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Pora przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w paseczki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka. Ogórka ścieramy na grubej tarce. Dodajemy na patelnię, kiedy por się delikatnie podsmaży. Kiedy ogórki odparują większość wody, dodajemy oliwki pokrojone w paski i zalewamy śmietaną. Przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnie. Wsypujemy wtedy makaron i mieszamy.

panne_ogorek

Print Friendly, PDF & Email